BNR cont curent - Balanta de plati redevine deficitara in septembrie, dupa excedentul din august
Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-BanciBalanta de plati a Romaniei a redevenit deficitara in septembrie, dupa excedentul de circa 150 milioane euro inregistrat in august, deficitul la noua luni ajungand la 3,313 miliarde euro, in scadere cu 74,6% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele publicate miercuri de BNR.
Fata de primele opt luni, cand deficitul balantei de plati a insumat 2,45 miliarde euro, deficitul extern a urcat cu 864 milioane euro in a noua luna din acest an. In august, Romania a inregistrat primul excedent lunar al balantei de plati din ultimii sapte ani.
In primele noua luni din 2008, deficitul de cont curent insumase 13,043 miliarde euro.
Deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - s-a comprimat in intervalul ianuarie-septembrie al acestui an cu 67,3%, pana la 4,769 miliarde euro, de la 14,598 miliarde euro in acelasi interval din 2008.
Balanta serviciilor a trecut pe deficit in primele noua luni din 2009, cu un minus de 194 milioane euro, fata de excedentul de 370 milioane euro din perioada echivalenta din 2008, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Principala cauza a deficitului balantei serviciilor a fost segmentul "alte servicii", care a trecut pe un deficit de 162 milioane euro, de la un excedent de 597 milioane euro din primele noua luni din 2008.
In plus, segmentul "turism-calatorii" s-a mentinut pe minus, cu un deficit de 55 milioane euro, fata de -136 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.
In schimb, balanta externa a serviciilor de transport a trecut pe plus, realizand un excedent de 23 milioane euro in primele noua luni din 2009, fata de un deficit de 91 milioane euro in perioada similara a anului trecut.
Deficitul balantei veniturilor s-a redus cu 53,3%, de la 3,444 miliarde euro in primele noua luni din 2008 pana la 1,607 miliarde euro in perioada similara a acestui an.
Mai putini bani de la romanii din strainatate
Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au scazut cu 24,5% in primele noua luni din acest an, pana la 5,079 miliarde euro, de la 6,725 miliarde euro in perioada similara din 2008. Astfel, in luna septembrie, intrarile de bani din transferuri curente au insumat 405 milioane euro, sub jumatate din nivelul inregistrat in luna precedenta, de 932 milioane euro.
Pe de alta parte, si iesirile de bani s-au redus, cu 13%, de la 2,096 miliarde euro in ianuarie-septembrie 2008 pana la 1,822 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an.
Excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a scazut, astfel, cu 29,6%, de la 4,629 miliarde euro la 3,257 miliarde euro.
Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei si-a incetinit ritmul de crestere la 1,2%, ajungand la 16,877 miliarde euro, dupa un avans de peste 60% in 2007. Raportat la produsul intern brut (PIB), deficitul extern al Romaniei s-a restrans anul trecut la 12,3% din PIB, de la 13,5% din PIB in 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere