CE propune o piata europeana a instrumentelor financiare derivate mai sigura si mai transparenta
Data publicarii: 16-09-2010 | International Comisia Europeana (CE) informeaza ca a prezentat miercuri o propunere de regulament care vizeaza creSterea sigurantei Si transparentei pietei instrumentelor financiare derivate negociate pe piete nereglementate (over the counter OTC).
"In acest proiect de regulament, Comisia propune ca informatiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC sa fie raportate catre asa-numitele registre centrale de tranzactii si sa poata fi accesate de catre autoritatile de supraveghere. De asemenea, toti ceilalti participanti la operatiunile de pe piata vor avea, la randul lor, acces la mai multe informatii", se arata in comunicat.
Comisia mai propune si compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC. Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract sa intre in incapacitate de plata.
Urmatorul pas este analizarea propunerii de catre Parlamentul European si de catre statele membre ale UE. Dupa adoptare, regulamentul se va aplica de la sfarsitul anului 2012.
"Pietele financiare nu isi mai pot permite sa arate ca in vestul salbatic. Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preturile alimentelor. Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declansarea crizei financiare, cu consecintele dezastruoase pe care le resimtim cu totii. Propunem reguli care vor aduce mai multa transparenta si mai multa responsabilitate pe pietele instrumentelor derivate. Astfel, vom sti cine ce face si cine ce datoreaza, si cui anume. In acelasi timp, vom lua masuri pentru a evita cazurile in care incapacitatea de plata a unei entitati individuale destabilizeaza un intreg sistem financiar, asa cum s-a intamplat in situatia colapsului Lehman", a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.
Un instrument financiar derivat este un contract incheiat intre doua parti cu privire la valoarea viitoare sau statutul activului aflat la baza sa (de exemplu, evolutia ratelor dobanzii, evolutia unei valute sau posibilitatea ca un debitor sa intre in faliment). Un instrument financiar derivat OTC este un instrument derivat care nu se tranzactioneaza la bursa, ci se negociaza privat intre doua contrapartide.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara
- Floreasca Park atrage un nou chiriaș: Leroy Merlin a contractat aproximativ 4.000 metri pătrați în clădire, una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din acest an