Aproape 9 romani din 10 se declara afectati de criza, potrivit studiului Transatlantic Trends
Data publicarii: 16-09-2010 | EconomieAproape 9 romani din 10 se declara afectati de criza economica internationala, cea mai mare proportie la nivel european, potrivit unui studiu Transatlantic Trends, realizat de GMF.
SUA si Obama: 58% sustin o conducere puternica din partea SUA in chestiunile internationale, iar Obama este sustinut de 64%, cu 14% mai putin decat media europeana.
Relatiile UE-Romania: 70% dintre romani spun ca UE ar trebui sa aiba si ea un leadership pe plan international, iar 63% cred ca aderarea la Uniune a fost un lucru bun pentru economia tarii.
Economia: 57% dintre romani vor ca SUA sa aiba rolul principal in gestionarea economiei internationale, 70% vor ca si UE sa aiba un astfel de rol.. 89% dintre romani - cea mai mare proportie la nivel european, cu 29 puncte peste media europeana- au spus ca ei sau familiile lor au fost afectati de criza economica.
Afganistan: 58% aproba strategia lui Obama in Afganistan, cu 9% peste media UE. 44% ar dori inceperea retragerii in 2011, dar numai daca vor fi intrunite conditiile pentru acest lucru.
Noile puteri: romanii, 67%, au cea mai favorabila perceptie cu privire la China, la nivel european. In opinia lor, 44% cred ca aceasta tara are un rol pozitiv in economia globala. 46% au o parere favorabila si despre India.
Turcia: 43% dintre romani sunt de parere, pentru al cincilea an consecutiv, ca aderarea Turciei la UE ar fi un lucru pozitiv. In aceasta privinta, Romania este singurul stat din Uniune unde s-a desfasurat studiul in care proportia este atat de mare. Romania estesingura tara din Uniune in care cetatenii cred ca Turcia are destule valori comune cu Occidentul pentru a face parte din aceasta zona.
La modul general, Barack Obama este vazut in continuare mai pozitiv in Europa decat in SUA, dar continua sa fie mai popular decat a fost vreodata George W. Bush in cele 11state europene din studiu. 78% dintre europeni apoba gestionarea afacerilor internationale de catre Obama, dar mai putin de jumatate au raspuns pozitiv cand au fost intrebati precis despre dosarul afgan si iranian, Majoritatea americanilor sustin politicile lui Obama fata de Rusia, schimbarea climatica, Afganistan si Iran, dar in privinta Orientului Mijlociu, mai putin de jumatate il sustin.
NATO ramane o alianta populara. Toate statele din studiu au trupe in Afganistan, iar SUA sunt in continuare singura tara in care o usoara majoritate, 51%, sunt optimisti in legatura cu stabilizarea situatiei din Afganistan, Doar 23% dintre respondentii UE sunt optimisti. Anul acesta, 62% dintre europeni si 77% dintre americani sustin pregatirea NATO in a actiona in afara Europei pentru a-si apara membrii.
Majoritatea respondentilor din UE cred ca Turcia nu are suficiente valori comune pentru a fi parte din Occident. In 2004, 73% dintre turci spuneau ca aderarea la UE ar fi buna, dar sustinerea a scazut la 38%. 48% dintre turci nu sunt ingrijorati de ambitiile nucleare ale Iranului, spre deosebire de 79% dintre europeni si 86% dintre americani. Proportia turcilor care spun ca tara lor ar trebui sa aiba o cooperare mai stransa cu tarile din Orientul Mijlociu pe chestiunile internationale s-a dublat fata de 2009.
In privinta economiei, europenii privesc spre Washington pentru ajutor, partial datorita popularitatii lui Obama. 29% dintre americani si 31% dintre europeni cred ca gestionarea problemelor economice internationale ar trebui sa fie o prioritate pentru liderii din SUA si Europa, economia devansand terorismul, schimbarea climatica sau Orientul Mijlociu.
Studiul a fost efectuat in SUA si tari europene si au fost chestionati mai mult de 13.000 de oameni. Pentru al optulea an consecutiv, respondentii au fost intrebati despre amenintarile globale, obiectivele politicii externe,conducerea mondiala si institutiile multilaterale. Tarile europene chestionate: Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia, Romania si Bulgaria.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara