Fondurile de pensii de pe pilonul II au obtinut anul trecut un randament mediu de 15,1%

Data publicarii: 05-01-2011 | Finante-Banci


Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut anul trecut un randament mediu de 15,1%, in timp ce performantele fondurilor de la lansare si pana in prezent s-au ridicat la 15,2%, a anuntat marti Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Pentru comparatie, nivelul estimat al inflatiei pentru anul 2010 este de aproximativ 8%, in timp ce dobanzile medii bancare cu care au fost remunerate depozitele in lei ale populatiei in cursul anului trecut au fost de aproximativ 7,7%", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit APAPR, cele noua fonduri de pe piata pensiilor private obligatorii au ajuns la sfarsitul anului trecut la active nete de 4,3 miliarde de lei (un miliard de euro), in conditiile in care la sfarsitul lui 2009 erau de 2,38 miliarde lei.

Numarul total al participantilor la fondurile de pensii de pe pilonul II a ajuns la 5,19 milioane, acestia fiind cu circa 275.000 mai multi ( 5,6%) fata de inceputul anului 2010, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, APAPR mentioneaza ca titlurile de stat vandute pe piata primara au oferit anul trecut un randament mediu usor peste 7%, in timp ce actiunile cotate la Bursa de Valori de la Bucuresti au oferit investitorilor o performanta de 14,6% (pentru indicele general BET-C), respectiv 12,3% (pentru indicele BET al celor mai lichide actiuni).

APAPR sustine ca datele prezentate sunt rezultate ale calculelor asociatiei, pe baza datelor publicate de administratorii fondurilor de pensii private si de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

 

NewsIn