A mai murit un mit: Fondul Proprietatea a scazut sub 0,6 lei pe Bursa. Unde se va opri declinul?

Data publicarii: 17-02-2011 | Bursa


Mark Mobius, unul dintre administratori, are pe umeri misiunea de a creste valoarea actiunilor pe Bursa
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au spart ieri pragul de 0,6 lei/titlu, atingand cel mai scazut nivel de la listarea din 25 ianuarie. Profitul de 108 milioane de euro din 2010, dublu fata de buget, si anuntul unor dividende de 50 mil. euro nu au reusit sa opreasca declinul actiunilor.

Brokerii spun ca investitorii nu au ochi pentru rezultatele financiare si vand pentru a-si marca profiturile. Presiunea ridicata la vanzare alaturi de conditiile de piata putin favorabile au facut ca in sedinta de tranzactionare de ieri actiunile Fondului Proprietatea sa atinga minimul de 0,59 lei/titlu.
In raport cu referinta de marti, deprecierea este de peste 1%, dar in raport cu maximul de 0,65 lei/titlu atins in primele zile de tranzactionare, declinul ajunge pana la peste 9%. La un pret de 0,59 lei, valoarea Fondului pe Bursa este de 8,1 mld. lei, mai mica cu 44% fata de valoarea portofoliului.

"Din punctul de vedere psihologic, daca pragul de 0,6 lei este spart, se creeaza premisele ca actiunea sa scada in continuare. Pentru a intelege scaderea pretului trebuie sa analizam conjunctura in care a intrat Fondul la tranzactionare pe Bursa. Ultimele preturi inregistrate pe piata gri de actiunile FP au variat intre 0,45 lei/ titlu si 0,5 lei/titlu, iar pentru multi pretul de intrare pe Bursa de 0,6020 lei a fost prea ridicat pentra a intra la cumparare. Reperul anterior de pe piata gri a influentat in mare parte evolutia actiunilor pe Bursa si a facut ca interesul investitorilor sa scada dupa primele zile de tranzactionare", a fost de parere Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

El a adaugat ca referinta de 0,5 lei/titlu a devenit acum mult mai importanta pentru ca aceasta valoare va aduce "break even-ul" pentru multe dintre fondurile de investitii intrate in actionariatul Fondului in ultimii ani. O scadere a actiunii sub valoarea de 0,5 lei ar putea aduce pierderi chiar si investitorilor care au cumparat actiuni de pe piata gri si care in prezent creeaza o presiune ridicata la vanzare.

 

continuarea in: zf.ro