Actiunile FP cesionate, potential urias de evaziune

Data publicarii: 07-04-2011 | Bursa



Multe vanzari de actiuni FP de catre cei care le-au dobandit prin cesiune prezinta un potential ridicat de evaziune, intrucat se vor impozita in functie de declaratia pe proprie raspundere.

Inainte de listarea Fondului Proprietatea (FP), o modificare adusa Codului fiscal preciza ca primii detinatori de actiuni FP nu vor plati impozit daca isi vor vinde titlurile la bursa. Pentru restul, ar rezulta ca trebuie platit un impozit de 16% pe diferenta dintre pretul de achizitie (prin cesiune) si pretul de vanzare. Potrivit unor estimari ale brokerilor, din momentul in care au fost permise cesiunile cu actiuni FP prin Depozitarul Central (DC), cam trei sferturi din fostii proprietari si-au vandut detinerile pe piata gri prin aceasta modalitate. 

"Cred ca trei sferturi din actiunile FP primite de fostii proprietari au fost vandute de catre acestia prin DC", spune Adrian Simionescu, presedintele casei de brokeraj Vienna Investment Trust.

Raportandu-ne la faptul ca inainte de listare actionarii privati detineau 8,42 miliarde de titluri FP (61,12% din capitalul social), ar rezulta ca fostii proprietari ar mai fi detinut doar 2,1 miliarde de actiuni, restul de 6,3 miliarde fiind cesionate.

Pe de alta parte, formularul de cesiune nu avea rubrica decat pentru numarul de actiuni, nu si pentru pretul tranzactiei. 

Continuarea pe Capital.ro