Investitorii straini cer evaluarea cladirilor dupa destinatie si dupa rangul zonei

Data publicarii: 14-09-2011 | Economie



Investitorii straini au propus eliminarea impozitarii cladirilor in functie de proprietar, respectiv persoana juridica sau fizica, si de valoarea de inventar, in schimb pentru firme sa se aplice un sistem care sa tina cont de destinatia imobilului si de rangul localitatii si al zonei.


”Sistemul actual creeaza diferente intre persoane fizice si juridice. Impozitul pentru un imobil poate fi de 100 ori mai mare in cazul persoanelor juridice fata de situatia in care aceeasi cladire ar fi detinuta de o persoana fizica. Nu credem ca astfel de impozitare are vreun sens. (...) O alta problema este legata de impredictibilitate, mai exact valoarea de inventar nu ar trebui stabilita in functie de piata, care in ultimii ani a dovedit ca se poate umfla sau dezumfla, impactul fiind urias pentru agentii economici. Valoarea de inventar creeaza probleme, nu suntem de acord cu impozitarea la valoarea de piata” , a declarat marti expertul in impozite si taxe locale Gabriel Biris, in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) si Consiliul Investitorilor Straini din Romania (CIS).


Cele doua organizatii au propus ca impozitul sa se stabileasca in functie de destinatia imobilului - locuinta sau spatiu comercial.


”Credem ca sistemul actual aplicat la persoane fizice si anume o valoare impozabila fixa, predeterminata, in functie de rangul localitatii si de zona in cadrul localitatii, poate fi mult mai eficient decat valoarea de piata. Am propus ca un sistem similar sa se aplice in cazul spatiilor cu destinatie comerciala, nu doar celor de locuit”, a adaugat Biris.


Expertul a adaugat ca desi, in urma discutiilor avute cu partea tehnica din Ministerul Finantelor, recomandarile au fost considerate rezonabile si posibil a fi aplicate, in propunerile de ordonanta privind modificarea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala nu s-au luat in considerare.


Alta problema ridicata de investitorii straini este legata de sanctiunea privind neevaluarea cladirilor pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.


Astfel, sanctiunea pentru cei care nu isi evalueaza imobilele intr-o perioada de trei ani va fi de 10-20% din valoarea cladirii si ar putea ajunge la 30-40% pentru o perioada de cinci ani, potrivit reprezentantilor AmCham si CIS.


”Pana acum pentru cladirile neevaluate in ultimii trei ani se aplica un impozit intre 5 si 10%. Nu vedem care este ratiunea unei astfel de decizii, luand in considerare impozitele foarte mari practicate de-a lungul timpului si faptul ca o buna parte din stocul de cladiri este destul de nou. Masura este complet inutila, cota intre 5-10% era suficient de punitiva incat sa determine companiile sa reevalueze. Nu credem ca in prezent mai este un fenomen social neevaluarea cladirilor”, a explicat Biris.


Aplicarea unui impozit de 20% din valoarea de inventar pentru cladirile neevaluate in ultimii trei ani este similara cu ”semi-confiscarea imobilului”, apreciaza reprezentantii investitorilor straini.


”Masura este ridicola pentru ca orice agent economic care vine dupa un boom imobiliar, cand valoarea cladirii o luase razna, a reevaluat in sens negativ cladirea, ceea ce inseamna mai putini bani la bugetele locale”, a adaugat la randul sau vicepresedintele AmCham, Ionut Simion.


Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat la inceputul lunii septembrie ca vor fi sanctionati acei contribuabili care nu vor sa faca reevaluarea cladirilor, preferand sa le mentina sub pretul real pentru a plati impozite mai mici.


Acesta a adaugat ca va fi mentinuta si in 2012 impozitarea suplimentara a persoanelor care detin mai multe proprietati sau masini. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: