Modificarea legii electorale a Romaniei va da guvernului USL o majoritate in parlament dupa alegerile din noiembrie

Data publicarii: 23-05-2012 | Politica

Modificarea legii electorale a Romaniei, aprobata marti de parlament, va da, probabil, noului guvern de stanga al premierului Victor Ponta o majoritate insemnata dupa alegerile din noiembrie, scrie Reuters.

Proiectul de lege este sustinut de Uniunea Social-Liberala (USL) condusa de Victor Ponta, care este favorita in alegerile parlamentare din noiembrie dupa ce a rasturnat guvernul precedent de centru-dreapta si a venit la putere in cursul acestei luni. 

Initiativa legislativa introduce un sistem electoral care prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, adica atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa. Acest tip de sistem presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza. 

USL este sprijinit de circa 50% din electorat potrivit sondajelor de opinie, iar in timp ce analistii spun ca o economie in dificultate ar putea eroda aceasta popularitate pana in luna noiembrie, uniunea va castiga de pe urma puterii sale in circumscriptiile individuale. 

'USL va obtine o majoritate in noul parlament cu sau fara reforma electorala', afirma analistul Otilia Simkova de la Eurasia Group. 'Cu toate acestea, daca aceleasi rezultate ar fi obtinute in noiembrie, sub noul sistem, USL ar obtine intre 65 si 80% din toate locurile din parlament, in functie de distributia voturilor pe circumscriptii', adauga aceasta. 

Partidul Democrat-Liberal din opozitie (PDL), care a condus guvernul precedent, a declarat ca va ataca legea la Curtea Constitutionala. 

Puterea lui Victor Ponta ar ramane, insa, limitata, deoarece USL este o alianta formata din trei partide, astfel ca este putin probabil sa aiba aceeasi influenta ca guvernul Fidesz din Ungaria vecina, care si-a utilizat majoritatea pentru a schimba Constitutia si a-si consolida pozitia. 

Legea elimina si pragul minim de 5% de care ar avea nevoie o grupare politica pentru a intra in parlament, ceea ce i-ar facilita castigarea de locuri partidului UDMR, care reprezinta interesele comunitatii maghiare, deoarece acesta are alegatori concentrati in anumite regiuni. 

Un rezultat similar de circa 70% a fost atins imediat dupa caderea comunismului in 1989 de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu, fondator al partidului lui Ponta. Venind la timp asa de scurt dupa inlaturarea violenta a lui Nicolae Ceausescu, acesta a starnit vechile temeri legate de dictatura, insa de atunci, Romania a fost guvernata in general de coalitii.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: