Board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania

Data publicarii: 01-10-2012 | Finante-Banci

Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari), a anuntat, vineri, institutia financiara internationala.

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro. 

De asemenea, boardul a aprobat o derogare referitoare la criteriile de performanta in ceea ce priveste arieratele de stat si cele ale sistemului social si modificarea criteriilor de performanta referitoare la activele straine nete ale bancii centrale. 

"Romania continua sa faca progrese in cadrul programului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele au fost indeplinite cu exceptia arieratelor. Totusi, perspectiva economica ramane dificila din cauza mediilor extern si intern, care au dus la presiuni asupra cursului de schimb si au afectat increderea. Cresterea economiei este de asteptat sa incetineasca in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a tintei stabilite de Banca Nationala. Un program sustinut este esential pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice greu castigate, cresterea investitiilor si a potentialului economiei", a spus David Lipton, directorul general adjunct al Fondului Monetar International, la finalul intalnirii. 

Acesta a aratat ca autoritatile romane au pastrat o disciplina stricta a cheltuielilor bugetare pentru a atinge tinta de reducerea a deficitului bugetar la 3 procente din PIB in 2012. Potrivit FMI, sunt prioritare masuri de remediere in ceea ce priveste sectorul arieratelor si sunt necesare eforturi suplimentare pentru imbunatatirea administrarii fiscale si a reformei in sectorul de sanatate. De asemenea, a spus Lipton, trebuie pastrat si imbunatatit progresul in domeniul liberalizarii preturilor energiei, iar statul roman trebuie sa prioritizeze cheltuielile avand in vedere intreruperea rambursarilor pentru cateva programe finantate din fonduri europene. 

"Autoritatile trebuie sa ramana atente si sa continue consolidarea sistemului financiar, iar interventiile in sprijinul leului ar trebui sa fie limitate la stabilizarea volatilitatii ratei de schimb", a conchis oficialul FMI. 

La finalul celei de-a sasea misiuni de evaluare a economiei romanesti, in 14 august, seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, a aratat ca aprobarea evaluarii acordului preventiv de catre board-ul institutiei financiare internationale este conditionata de patru actiuni prealabile, care vizeaza reducerea arieratelor, cresterea pretului gazelor naturale, lansarea licitatiei publice pentru 15% din actiunile Transgaz si privatizarea Oltchim. 

In ceea ce priveste reducerea arieratelor, la inceputul acestei luni Guvernul a parcurs in prima lectura un proiect de Ordonanta de Urgenta potrivit caruia ordonatorii de credite care inregistreaza arierate trebuie sa reduca in fiecare luna stocul acestora cu cate 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, interzicerea angajarii de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante. Ordonatorii de credite au obligatia ca in executie sa asigure achitarea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, precum si plati restante inregistrate in cursul anului curent. 

Referitor la licitatia pentru Transgaz, seful OPSPI, Remus Vulpescu, a aratat, recent, ca oferta secundara de vanzare de actiuni ale companiei este foarte aproape de lansare insa nu poate anunta o anumita data calendaristica. 

Cat priveste privatizarea Oltchim, la sfarsitul saptamanii trecute Dan Diaconescu, presedintele PP-DD si patronul OTV, a fost declarat adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al combinatului din Ramnicu Valcea, pentru care a oferit 203 milioane lei. Contractul de privatizare nu a fost, insa, semnat, iar avocatii lui Dan Diaconescu sustin ca sunt pregatiti sa negocieze, in continuare, pe marginea documentului si ca nu se grabesc sa semneze. 

Singura conditionalitate indeplinita este cea referitoare la pretul gazelor naturale care s-a majorat cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie. 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: