Ministrul Agriculturii: Avem 1,1 milioane de fermieri si doar 1% primesc jumatate din sprijinul anual acordat de CE
Data publicarii: 23-04-2013 | Economie
Aproape jumatate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeana il acorda Romaniei se duce catre 1% dintre cei 1,1 milioane de fermieri, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta pe teme de profil.
"Romania are un specific aparte, pentru ca avem 1,1 milioane de fermieri si doar 1% primesc aproape jumatate din sprijinul pe care il acorda anual Comisia Europeana. In 2013, pachetul pentru Romania este de 1,4 miliarde de euro, iar jumatate din acesti bani, respectiv 700 de milioane de euro, merg catre 1% din fermieri. Exista din nefericire pentru noi o agricultura extrem de polarizata, respectiv cateva ferme foarte mari si foarte multe ferme mici. Avem circa 850.000 de ferme care au intre 1 si 5 hectare, iar obiectivul meu este sa intarim clasa de de mijloc, sa nu mai avem aceste extreme, care nu sunt benefice pentru clasa de mijloc", a spus Constantin.
Seful MADR a precizat ca, incepand din 2014, Comisia Europeana a introdus posibilitatea ca statele membre sa decida plafonarea pentru fermele mari, la 300.000 de euro, indiferent de suprafata detinuta.
"Comisia Europeana, prin comisarul Ciolos (comisarul european pentru Agricultura, Dacian ciolos n.r) a introdus posibilitatea ca din 2014 fermierii mari sa primeasca ca si ajutor 300.000 de euro indiferent de suprafata. Nu poti sa mai primesti numarul de hectare inmultit cu plata pe suprafata, sumele fiind plafonate la 300.000 de euro. Dupa discutiile din Consiliu, la solicitarea Romaniei, care nu a fost de acord cu aceasta masura, s-a decis ca se va merge pe o solutie de implementare voluntara a acestui plafon. Fiecare stat membru sa stabileasca care este nivelul de la care se realizeaza plafonarea, respectiv 300.000 sau 600.000 de euro, sau daca mai exista posibilitatea sa nu existe acest plafon. In 2013 trebuie sa decidem ce formula va aplica Romania", a spus ministrul Agriculturii.
De asemenea, Constantin a adaugat ca prin obtinerea prelungirii platii pe suprafata acordate fermierilor din fonduri europene in perioada 2014-2020 fermierii romani vor ajunge sa primeasca pe hectar 196 de euro in anul 2020, fata de 139 de euro in acest an.
"In acest an, fermierii primesc 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care se mai adauga 27 de euro de la bugetul de stat, iar aceasta suma va creste treptat si va ajunge la 183 de euro pe hectar in 2016 si la 196 de euro in anul 2020", a adaugat seful MADR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice