Isarescu: Principala teama a BNR in cazul Bank of Cyprus a fost legata de riscul de contagiune
Data publicarii: 18-07-2013 | Finante-BanciPrincipala teama a Bancii Nationale a Romaniei in cazul Bank of Cyprus a fost legata de riscul de contagiune, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, precizand ca Banca Nationala nu a purtat in acest caz, foarte tare, grija celor 100 de deponenti ai bancii cipriote.
"Noi am avut un caz micut (Bank of Cyprus n.r.), in aceasta primavara, care a afectat 0,7% din sistemul bancar. Nu era o banca romaneasca, era o banca straina. Depozitele care ar fi fost afectate de acel haircut...nu stiu daca erau 100 persoane. Ati vazut cat taraboi s-a facut numai mediatic. A iesit unul, a iesit altul: Domnule de ce nu ne supravegheaza Banca Centrala? Explica-i: Stai domnule, esti banca straina. De ce nu este asigurat la Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania si este tocmai in Cipru? Pai, dar cand te-ai dus acolo nu ai semnat un document? Chiar am solicitat sa ne arate ce s-a pus in practica. E vorba de Hotararea noastra ca fiecare deponent sa stie unde isi depune banii. S-a semnat, dar stiti, am uitat. Fie vorba intre noi, daca te-ai dus la o dobanda 5-6% in euro sau dolari nu credeti dumneavoastra, deponentule, ca v-ati asumat un risc, cand dobanzile in lume sunt de maximum 1%? Vreti sa va recuperati in intregime banii fara sa tremurati deloc, dand vina pe domnul Cinteza (Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, n.r) ca nu s-a ocupat de dumneavoastra? Noi, ca sa o spun acum foarte clar, n-am purtat grija celor 100 de deponenti foarte tare", a spus Isarescu.
Acesta a precizat ca teama a fost determinata de faptul ca, dintr-o flacara mica, se poate face un incendiu mai mare, de panica bancara, de riscul de contagiune.
'Daca te ocupi de supravegherea sistemului bancar, trebuie sa stii ca o contagiune poate sa porneasca de la un lucru extrem de mic. Panica, prin excelenta, este irationala, nu poti sa o tratezi cu mesaje rationale. Cel mai bine este sa o previi. (...) Prevenirea fragilitatii stabilitatii financiare este conditionata de asigurarea unui cadru transparent si predictibil pe piata bancara. Prin natura sa, sectorul bancar este mai predispus la evenimente sistemice decat alte sectoare economice, din cateva motive. Structura bilantiera evidentiaza in multe cazuri un grad ridicat de indatorare, concomitent cu necorelarea dintre exigibilitatea resurselor din pasivul bancilor si lichiditatea plasamentelor din active. Asta-i treaba bancara de cand lumea. Suntem aici la o judecata solomonica, ca sa zic asa. Daca bancile si-ar tine toate activele sub forma lichida din ce ar mai face profit, nu? Un lucru simplu este de fiecare data uitat de catre marele public", a explicat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, marele public se duce, isi depune banii intr-o banca, nu pe gratis, "vrea o dobanda cat mai atractiva si crede ca banii lui sunt undeva, intr-un tezaur, pastrati la rece, fara sa isi dea seama ca ei trebuie sa fie investiti pentru ca, pe de o parte, sa asigure un castig deponentului, iar pe de alta parte sa asigure functionarea institutiei de credit si un castig si pentru cel care a investit in industria bancara".
"Toate astea, in conditiile in care trebuie sa tii un nivel echilibrat intre lichiditate, daca lumea vrea sa isi ia banii nu trebuie sa ii dai un cos de casa sau trei ferestre spunand: Domnule, ti-am investit banii! El vrea lichiditate, vrea suma ca atare si trebuie sa spunem, profitabilitate. Apoi este gradul ridicat de conectivitate dintre institutiile de credit. Acesta induce riscul propagarii in lant a situatiilor individuale de incapacitate de plata asupra celorlalti intermediari financiari. Deci, noi nu am avut criza mare financiara in Romania. Eu as spune ca nu am avut mai deloc. Nu a fost un banut, nu un leu, un banut care sa plece din bugetul statului ca sa ajute recuperarea unor banci, cum s-a intamplat in multe tari europene si in Statele Unite", a mai spus Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei organizeaza joi colocviul 'Spre o noua arhitectura de supraveghere a pietelor financiare'. La eveniment participa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Daniel Daianu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice