SUA exercita presiuni asupra Venezuelei pentru a nu-l primi pe Edward Snowden
Data publicarii: 19-07-2013 | InternationalSUA au inceput sa intreprinda actiuni pentru a face presiuni asupra Venezuelei cu scopul de a o impiedica sa acorde refugiu fostului consultant al CIA Edward Snowden. Washingtonul a inceput saptamana trecuta prin a revoca vizele de intrare in SUA pentru oficialii guvernului venezuelan si oamenii de afaceri legati de regimul chavist.
Secretarul de stat al SUA, John Kerry, l-a avertizat pe omologul sau venezuelean, Elias Jaua, cu luarea unor masuri suplimentare alte masuri daca azilul acordat lui Snowden devine efectiv, precum suspendarea vanzarii de benzina si a altor derivate din petrol, lucru vital pentru aceasta tara caraibiana, noteaza vineri ziarul ABC.
John Kerry l-a sunat pe Jaua in seara in care Snowden a facut public comunicatul prin care accepta azilul politic oferit de Venezuela, chiar daca isi exprima imposibilitatea momentana de a ajunge in tara. Intr-un limbaj dur, potrivit celor care au auzit conversatia, Kerry i-a transmis lui Jaua importanta extrema pe care SUA o acorda acestui caz si l-a avertizat ca niciunui avion venezuelan, suspectat ca l-ar putea transporta pe Snowden, nu i se va permite sa survoleze spatiul aerian al SUA sau al altei tari membre a NATO.
Kerry i-a dat de inteles ca Edward Snowden s-ar afla in siguranta nici avionul prezidential al lui Nicolas Maduro, sugerandu-i ca s-ar repeta incidentul in care a fost implicat avionul presedintelui bolivian Evo Morales - nevoit sa aterizeze fortat pe aeroportul din Viena la inceputul acestei luni, fiind suspectat ca la bordul sau s-ar afla fostul analist al CIA - avertizand ca Maduro ar trebui sa mearga personal sa-l ia pe Snowden . 'Imunitatea nu este a avionului, ci a presedintelui', a precizat el.
Revocarea vizelor oficialilor guvernului si oamenilor de afaceri venezueleni este efectiva din 11 iulie, cand au primit aceasta notificare din partea Ambasadei SUA la Caracas. Masura, care nu afecteaza restul turistilor din aceasta tara, ii vizeaza mai ales pe oamenii de afaceri si pe politicienii care ar putea face presiuni asupra presedintelui Maduro sa renunte sa-i intinda mana fugarului american.
SUA ameninta si cu suspendarea livrarilor de benzina si altor derivate din petrol catre Venezuela. Desi aceasta este un mare producator si exportator de petrol, SUA au posibilitati mai mari de rafinare si prelucrare a petrolului. SUA cumpara lunar 500.000 barili de benzina si alte produse destinate incalzirii termocentralelor. Achizitioneaza si 350.000 de barili de MTBE, un aditiv menit sa creasca cifra octanica a benzinei, care este atat de necesara parcului auto venezuelan.
O alta masura coercitiva ar putea fi materializarea acuzatiilor impotriva liderilor regimului chavist, pe care Washingtonul le-a acumulat de-a lungul timpului, pentru implicarea acestora in trafic de droguri, spalare de bani si alte actiuni ilegale. John Kerry ar fi mentionate si cateva nume in conversatia cu Jaua.
Temerea Washingtonului este ca Snowden sa profite de azilul temporar oferit de Rusia pentru a pleca de pe aeroportul moscovit si a se refugia in ambasada Venezuelei din capitala rusa, sau in al punct al tarii de unde ar putea lua mai usor un zbor spre Caracas. Daca ar pleca de exemplu din Vladivostock, in Siberia, ar putea face o singura escala in Nicaragua, evitand survolarea altor tari.
Un astfel de traseu l-ar putea face doar avionul prezidential al lui Maduro, avand in vedere ca avioanele folosite de compania petroliera PDVSA sunt mai mici (DC Falcon 9000 similar avionului prezidential al lui Evo Morales). Doar un Boeing 707 ar putea acoperi aceasta distanta, fara necesitate de realimentare, dar este putin probabil ca fortele militare sa doreasca sa intre intr-o confruntare atat de directa cu Washingtonul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări