Constanta: Radu Mazare, anchetat de DNA intr-un nou dosar privind retrocedari de terenuri
Data publicarii: 05-02-2014 | PoliticaPrimarul Radu Mazare este audiat la aceasta ora de procurori la sediul Directiei Nationale Anticoruptie Constanta, el declarand inainte de a intra in sediul institutiei ca este vorba de un nou dosar penal in este anchetat in cazul retrocedarii a doua terenuri de 300 si respectiv 100 metri patrati prin compensare.
Mazare a mai precizat ca nu exista nicio plangere la DNA din partea respectivilor cetatenii, procurorii autosesizandu-se in acest caz.
El a iesit din sediul DNA dupa cel mult cinci minute si a declarat ca a fost chemat pentru a fi instiintat ca a inceput urmarirea penala impotriva lui pentru abuz in serviciu privind retrocedarea celor doua terenuri.
Totodata, Mazare a spus ca in zilele urmatoare le va prezenta procurorilor anticoruptie un memoriu pentru a raspunde la solicitarile procurorilor privind ancheta in acest caz.
Mazare mai este vizat de un dosar DNA pentru retrocedari ilegale de terenuri, magistratii Curtii de Apel Bucuresti stabilind la sedinta de marti, 4 februarie, un nou termen pentru 1 aprilie.
La termenul de marti al procesului, procurorul de sedinta le-a cerut judecatorilor sa nu mai fie efectuata o expertiza, asa cum se stabilise anterior, privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primaria Constanta, sustinand ca obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanta, ci de catre inculpati.
Instanta a dispus si trimiterea unei adrese catre Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanta si statiunii Mamaia din 1998 pana in prezent.
La finalul sedintei de judecata, Radu Mazare a spus ca atitudinea procurorului este "o bagabonteala"."Este o bagabonteala. Adica sa vii si sa soliciti in instanta sa nu se mai efectueze expertizele, cand instanta a aprobat acest lucru. Cand tu nu ai facut o expertiza si sa vrei sa ma judeci pe mine, ca nu ma judeca pentru mita, nu ma judeca pentru coruptie, ma judeca pentru subevaluari, si sa nu permiti sa aflam adevarul. Sa vii sa spui ca nu este nevoie, este o bagabonteala", a declarat Mazare.
Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazare a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte 36 de persoane, in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.
Potrivit DNA, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati s-ar fi cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta.
Celelalte persoane trimise in judecata de DNA in acest dosar sunt functionari din Primaria Constanta, functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta (OCPI), mandatari, notari publici, mostenitori ai persoanelor indreptatite, cesionari cumparatori de drepturi succesorale (printre care si Cristian Borcea), interpusi cumparatori de terenuri si un evaluator agreat de Primaria Constanta, acuzati de procurori de savarsirea de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie sau de complicitate sau instigare la aceste infractiuni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza