Ce bariere va sparge cursul leului şi ce ar putea face BNR

Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-Banci

Leul s-ar putea aprecia în această lună şi în vară, dar nu atât de mult încât BNR să devină nemulţumită de contribuţia cursului la competitivitatea exporturilor. Românii din străinătate vor trimite bani acasă de Sărbători, deşi mai puţini ca altădată. în plus, banii „fierbinţi” ar putea vizita mai des pieţele emergente, deci inclusiv piaţa românească, dat fiind că setea speculatorilor de randamente nu este potolită de de marile pieţe financiare.

„în căutarea de randamente mai bune (cele pe pieţele europene fiind aproape zero), fluxurile de intrare de euro ar putea stimula apreciarea leului”, estimează Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET. De asemeni, mai târziu, într-o variantă optimistă, „banii trimişi acasă de românii de peste hotare ar putea încuraja aprecierea leului, până spre pragul de 4,42 pentru un euro”, a mai spus analistul.

Pragul de 4,42 lei / euro este crucial pentru o eventuală apreciere mai pronunţată a monedei naţionale, dar această variantă pare improbabilă. Dimpotrivă, volatilitatea ridicată a pieţelor în a doua parte a anului ar putea  determina deprecierea leului, presiunea împingând moneda naţională peste 4,5 lei / euro.

Pragurile de 4,4 şi respectiv 4,6 lei / euro par să fie extremele improbabile ale acestui an, mai ales dacă nu sunt depăşite cele menţinonate mai sus. "Doar o escaladare a conflictului în Ucraina ar putea deteriora încrederea în monedele din regiune şi trimite leul spre 4,6”, potrivit luiClaudiu Cazacu.

"Atâta timp cât contextul geopolitic regional nu se înfierbântă, euro ar putea continua să se tranzacţioneze în intervalul 4.45 - 4.5 lei", estimează analiştii de la Erste Group Research într-un raport de luni dimineaţa.

Tot ei mai precizează: "Recenta consolidare uşoară a leului a fost realizată în contextul unor volume subţiri, cu o contribuție destul de limitată a investitorilor străini". Ceea ce ar trebui să nu înspire prea multă încredere în aprecierea monedei naţionale.

Continuarea, pe Economica.