Depozitele băncilor străine s-au stabilizat la 6,5 miliarde de euro

Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-Banci

Depozitele pe termen mediu şi lung ale străinilor deschise în bănci locale - în special forme de sprijin din partea băncilor-mamă, s-au stabilizat în perioada februarie-martie la circa 6,5 miliarde de euro, semnalizând o întrerupere a hemoragiei ma¬ni¬festate în ultimii doi ani, deşi per ansamblu procesul de de¬z¬intermediere a dat semne de accelerare anul trecut.

Stocul depozitelor marchează o scădere de circa 2 mld. euro faţă de 2011, când atinsese vârfuri de 8,6 mld. euro.

Potrivit celei mai recente evaluări a FMI, sistemul bancar s-a confruntat cu o reducere de 19% a finanţărilor din partea băncilor-mamă de la sfârşitul lui 2012 şi până în decembrie 2013. în comparaţie cu nivelul din 2011, căderea finanţării este de 30%. Ca urmare, băncile locale au fost nevoite să crească finanţarea din resurse locale, în special prin atragerea de de¬pozite, dar şi prin două două emisiuni de obligaţiuni.

Aşa se face că raportul credite/depozite s-a comprimat rapid în decurs de un an de la 117% la 105% la finalul anului trecut. La nivelul lunii februarie 2014 creditele mai aveau un avans minim de 0,8% în faţa depozitelor.

SURSA: ZF.