Constantin Chirca, BNR: Datoria externă, o modalitate corectă de abordare

Data publicarii: 17-04-2014 | Finante-Banci

Simpozionul „Transformări în economia românească“, organizat de BNR, luni 7 aprilie a.c., care şi-a propus să analizeze într-o primă etapă transformările economice din ultimii 14 ani, a fost un bun început pentru a gândi profund atunci când ne propunem să oglindim o stare macroeconomică.

Citind articolul dumneavoastră, domnule Sorin Pâslaru, publicat în Ziarul Financiar, joi 10 aprilie a.c., „Vine scadenţa. Generaţia care porneşte la drum are pe cap o datorie de 100 miliarde euro“, am avut momente de mulţumire constatând că aţi utilizat ca suport materialele prezentate cu ocazia acestui simpozion. A fost un început, aşa cum sublinia domnul Guvernator, dintr-o serie viitoare de analize aprofundate pe tematici macroeconomice.

Cu privire la datoria externă a României, subiectul principal al articolului dumneavoastră, am precizat în timpul expunerii că la acest simpozion nu ne-am propus să facem o analiză detaliată a acestei teme, apreciind că importanţa acestui subiect va impune tematica unei alte prezentări.

 Pentru o înţelegere corectă a indicatorilor privind datoria externă se impun câteva precizări. Generaţia celor care au astăzi între 30 şi 40 de ani nu porneşte la drum cu o datorie externă brută de 100 miliarde euro. La 31 decembrie 2013, soldul datoriei externe brute totale era de 96 miliarde euro, iar la 28 februarie a.c. înregistra 94 miliarde euro, aceasta înscriindu-se pe o traiectorie descrescătoare.

Când purcedem la o astfel de analiză, trebuie să reflectăm şi asupra structurii datoriei externe brute. în fiecare lună, BNR face publice aceste date. Astfel, la 31 decembrie 2013, din 96 miliarde euro datorie externă brută, datoria externă pe termen scurt (TS, maturitate până la 1 an inclusiv) înregistra 19,1 miliarde euro (17,5 miliarde la 28 februarie a.c.), iar datoria externă pe termen mediu şi lung (TML) 76,9 miliarde euro. Eventual, aceasta din urmă ar fi putut fi atribuită generaţiei de 30-40 de ani. însă, dacă luăm în calcul soldul împrumuturilor (rămas de plătit) de la FMI în sumă de 4,8 miliarde euro (din care, 3,8 miliarde euro vor fi plătite de către BNR) ce se va stinge în anul 2015, datoria externă brută TML ar înregistra suma de 72,1 miliarde euro, din care 6,5 miliarde euro reprezintă depozitele nerezidenţilor la instituţii de credit rezidente.

Continuarea, pe ZF.