Bucşa, UniCredit: O să ne batem cu Vietnamul la salarii, dacă nu scade taxarea muncii

Data publicarii: 17-04-2014 | Finante-Banci

Guvernul are încasări prea slabe pentru a putea reduce contribuţiile de asigurări sociale, şi introducerea impozitării progresive se va face cu un nivel maxim de peste 16%, pe fondul încasărilor slabe la buget, crede Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra. Nişte măsuri de acest gen vor lovi în productivitatea României, şi va afecta salariile şi consumul intern. Bucşa mai prognozează că în şase ani ne vom bate cu Vietnam şi Indonezia la nivelul salariilor, după ce am fost depăşiţi de China.

"Nu mi se pare fezabil să se treacă la o cotă progresivă cu nivelul maxim la 16%", spune Bucşa, argumentând că veniturile bugetare sunt sub prognoze. Guvernul a anunţat că are de gând să introducă un sistem de taxare progresivă în trei trepte, în care cota maximă să fie cea de 16%.

Totodată, guvernul a mai anunţat şi că ar vrea să reducă contribuţiile la asigurările sociale datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, când bugetul o va permite.

Economistul UniCredit spune că nu crede că guvernul va reduce prea curând taxarea muncii.

„Nu se vede niciun loc pentru reducerea CAS, pentru că încasările bugetare sunt slabe. Să ne uităm la Polonia care are o creştere puternică a încasărilor la buget şi să ne uităm şi la România, care are o creştere superioară a industriei, a retailului, unde vedem că încasările scad", spune Bucşa. în opinia economistului UniCredit, problema este la colectare, dacă datele statistice sunt corecte.

Astfel, cu o desfiinţare a cotei unice şi institurirea unui sistem progresiv cu un nivel maxim peste cel de 16%, în timp ce reducerea CAS este puţin probabilă, România ar asista la o nouă creştere a fiscalităţii, cu efecte negative asupra economiei.

Continuarea, pe Economica.