RETROSPECTIVA | MFE a lansat anul acesta aplicatia MySMIS; acreditarea autoritatilor de management si mutarea intr-un nou sediu, principalele esecuri

Data publicarii: 14-12-2016 | Economie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a reusit in acest an lansarea aplicatiei informatice MySMIS si a multor apeluri de proiecte din perioada de programare 2014-2020, insa a avut si esecuri, printr acestea numarandu-se acreditarea autoritatilor de management, cu exceptia uneia, si mutarea intr-un nou sediu.

Aura Carmen Răducu (2dr.), ministrul Fondurilor Europene, participă la conferința de presă privind lansarea sistemului informatic MySMIS 2014 modulele 'Definire Apel' și 'Depunerea cererii de finanțare' Ministerul a fost condus în 2016 de trei miniștri, respectiv de Aura Răducu, Cristian Ghinea și Dragoș Dinu. În acest an, absorbția fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 a crescut de la 63,47% în ianuarie, la 81,73% în noiembrie, iar, absorbția pe cadrul 2014-2020 este de 1%.

Primele module ale aplicației pentru depunerea online a proiectelor europene, lansate în timpul mandatului Aurei Răducu

În timpul mandatului Aurei Răducu, Ministerul Fondurilor Europene a lansat primele module ale aplicației pentru depunerea online a proiectelor europene în luna martie.

"Versiunea 1.0 Beta a MySMIS funcționează din 1 martie 2016. Această versiune a fost în testare internă și testare publică. În perioada actuală se rețin cerințele justificate și se remediază bug-urile (nefuncționalitățile). Avem intenția ca în 28 martie să putem anunța ca fiind lansat public modulul de depunere a cererii de finanțare. În acest sens, sunt funcționale două module: un modul back-office — 'Definire apel', respectiv un modul front-office — 'Depunere Cerere de finanțare", declarat, la acea vreme, pentru AGERPRES, reprezentanții Ministerului.

Aplicația pentru depunerea online a proiectelor europene a fost testată de peste 1.000 de utilizatori în perioada 8-18 martie.

Această aplicație IT a fost elaborată de MFE, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru a facilita schimbul electronic de informații între beneficiari și autoritățile cu atribuții în gestionarea fondurilor europene structurale și de investiții.

Prin implementarea aplicației MySMIS 2014, Ministerul Fondurilor Europene răspunde prevederilor regulamentelor europene aplicabile perioadei de programare 2014 — 2020.

În data de 25 aprilie, ministerul a anunța, prin intermediul unui comunicat, că Aura Răducu și-a depus demisia la solicitarea premierului Dacian Cioloș.

"La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuși să introduc o nouă abordare și un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene", spunea Răducu.

Aceasta preciza că prioritățile pe care le-a avut sunt erau într-un stadiu avansat de implementare, fiind concretizate prin lansarea, de către MFE a cererilor de proiecte care totalizau peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 — cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE și cofinanțare națională (Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Asistență Tehnică, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

"S-a realizat o bună planificare a acțiunilor ce se vor desfășura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări și utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE. Mi-am dorit ca pe baza experienței acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor și proiectelor europene, și având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacității administrative a ministerului și la dezvoltarea unei instituții europene, capabile să asigure coordonarea și implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile și programele naționale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Președinția Consiliului UE în 2019", mai afirma Aura Răducu.

Aura Carmen Răducu a preluat funcția de ministru al Fondurilor Europene în luna noiembrie 2015 după ce, anterior, a ocupat postul de manager principal, programe europene, la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ea a absolvit Institutul Politehnic București—Facultatea de Inginerie Chimică. Cristian Ghinea depune jurământul de învestitură în funcția de ministru al Fondurilor Europene

Cristian Ghinea preia funcția de ministru al Fondurilor Europene; sunt deschise două apeluri de proiecte pe platforma MySMIS

În data de 26 aprilie, premierul Dacian Cioloș a înaintat președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire în funcția de ministru al Ministerului Fondurilor Europene a lui Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

În timpul acestuia, Ministerul Fondurilor Europene a deschis pe platforma MySMIS două apeluri de proiecte, în valoare de 350 milioane euro, pentru reducerea sărăciei în comunitățile marginalizate.

"Apelurile abordează problema sărăciei în mod integrat, prin măsuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea socială: ocupare, educație, locuire, sănătate, servicii sociale și anti-discriminare, adresate atât celor mai săraci copii, cât și familiilor lor. Autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale, partenerii sociali și societățile comerciale care doresc să aplice au la dispoziție două linii de finanțare separate: Obiectivul Specific 4.1. — Dezvoltare locală integrată în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome și Obiectivul Specific 4.2. — Dezvoltare locală integrată în comunitățile marginalizate (indiferent de dimensiunea populației de etnie romă)", se menționa într-un comunicat al instituției.

Practic, autoritățile locale și/sau organizații neguvernamentale și societăți comerciale trebuie să identifice o comunitate marginalizată și să propună un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la fața locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.

Ministerul Fondurilor Europene urma să evalueze proiectele depuse din perspectiva analizei la fața locului și a măsurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj "încurajând o abordare complexă, care să răspundă mai multor nevoi ale oamenilor din comunitățile sărace".

La rândul său, secretarul de stat Ciprian Necula preciza că intervențiile din ghiduri sunt aplicate pe nevoile tuturor membrilor unei familii.

Comisia Europeană (CE) deblochează rambursările pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; sunt deschise apeluri de finanțare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, feroviare și de metrou

Pe 20 mai Comisia Europeană (CE) a deblocat rambursările pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), în valoare de 167 milioane de euro, pentru care au fost întrerupte plățile în luna februarie 2016. La finalul aceleiași luni, instituția a deschis apeluri de finanțare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, feroviare și de metrou cu un buget total de 5,8 miliarde euro din alocarea totală aferentă Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 — 2020.

"Cererile de finanțare pentru toate apelurile deschise se vor putea depune în perioada 1 iunie 2016 — 31 decembrie 2018. Pot primi finanțare atât proiecte fazate de infrastructură (nefinalizate până la finalul anului 2015) cât și proiecte noi, prioritizate la finanțare conform documentelor sectoriale de planificare strategică", se arata într-un comunicat al ministerului.

Potrivit MFE, scopul finanțărilor pentru infrastructura rutieră este asigurarea mobilității călătorilor și a mărfurilor în condiții de siguranță și eficiență a resurselor și eliminarea blocajelor și a legăturilor lipsă din infrastructura rutieră a UE

"Bugetul apelului este de 3,27 miliarde euro, iar solicitantul eligibil este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., care este administratorul infrastructurii de transport rutier de interes european și național și are atribuții în dezvoltarea proiectelor de investiții', informa comunicatul.

Proiectele finanțate în infrastructura feroviară, spunea MFE, au ca obiectiv finalizarea coridorului feroviar Rin-Dunăre (modernizarea liniei feroviare între granița cu Ungaria și Constanța), asigurând creșterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN-T centrală, precum și modernizarea, eficientizarea și competitivizarea transportului feroviar. Bugetul apelului este de 1,85 miliarde euro, solicitanții eligibili fiind Compania Națională de Căi Ferate CFR SA (administratorul infrastructurii de transport feroviar de interes național desemnat conform legii), Ministerul Transporturilor și alte categorii relevante de beneficiari.

"Proiectele finanțate pentru infrastructura de metrou au ca obiective îmbunătățirea condițiilor de transport urban și periurban, prin promovarea transportului cu metroul ca o alternativă la transportul public de suprafață, reducerea duratelor de călătorie și creșterea gradului de confort și siguranță pentru publicul călător. Bugetul apelului este de aproximativ 682 milioane euro, solicitantul eligibil fiind METROREX S.A", preciza MFE.

Până la semnarea acordului de delegare, procesul de pregătire, evaluare și selecție a proiectelor va fi gestionat de către Autoritatea de Management POIM din cadrul MFE.

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 are o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie. Programul finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POIM au fost stabilite 8 Axe Prioritare.

Încercarea de mutare a ministerului într-un sediu nou eșuează

În timpul mandatului lui Cristian Ghinea s-a încercat mutarea sediului instituției într-o altă locație, dar fără succes.

Pe 18 iulie, Ministerul a lansat o procedură de achiziție publică pentru închirierea unui sediu, iar valoarea estimată era de 5,38 milioane de euro, fără TVA. Aceasta era deja cea de-a patra procedură, după ce la primele trei "au fost prezentate numai oferte neconforme sau inacceptabile", care s-a încheiat însă tot cu un eșec. Potrivit noului anunț, durata contractului este 36 luni, iar valoarea estimată este de peste 5,38 milioane euro, fără TVA.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, declara, pentru AGERPRES, că instituția nu se poate muta în sediul de la Palatul Parlamentului "pentru că nu sunt condițiile necesare".

"Au fost trei licitații până acum și o să vină și a patra. Mă abțin să comentez până nu se închide. Din punctul meu de vedere avem un sediu în Palatul Parlamentului în care nu ne putem muta, pentru că nu sunt condiții necesare și nici măcar nu a început procesul de refacere a acelui sediu. Pe de o parte, Parlamentul a dat o lege care complică foarte mult situația juridică, pentru că Ministerul Fondurilor este administrator pe o bucată din Palatul Parlamentului, iar pe de altă parte o lege ulterioară, dată luna trecută de Parlament, spune că Parlamentul este administrator pe toată clădirea. Faptul că am avea acel spațiu la Palatul Parlamentului este sub semnul întrebării în acest moment, ceea ce blochează posibilele lucrări de amenajare, și am cerut Parlamentului o clarificare în acest sens. Orice ar fi, nu ne putem muta acolo imediat, doar să îl pregătim pentru mutarea în viitor. În paralel, suntem în procedură de închiriere de pe piața liberă, am făcut aceste call-uri repetate, au fost anulate din motive mai degrabă tehnice, dar le refacem și sper să găsim o soluție care să fie transparentă, competitivă și responsabilă cu banul public", afirma Ghinea.

În prezent, ministerul are sediul pe Bulevardul Ion Mihalache, lângă Piața Victoriei, în baza unui contract de chirie.

MFE preciza, de asemenea, că, pentru a nu mai sta în chirie, Guvernul i-a repartizat un spațiu — suprafața totală a corpului B3 — în Palatul Parlamentului, printr-o hotărâre din 27 ianuarie 2016.

''Sediul este însă neutilizabil, din motive ce țin de degradarea fizică a clădirii, dar și de securitatea cu privire la siguranța la foc, igienă, sănătate, izolare termică ș.a.m.d. Un raport de expertiză al lucrărilor de intervenție la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, având ca beneficiar Ministerul Justiției, indică, printre altele, că: sunt necesare intervenții urgente la exteriorul clădirii, pentru a contracara acțiunile agenților agresivi (precipitații, acces păsări, vânt), este nevoie de intervenții la instalațiile interioare, unele plafoane prezintă pericol de prăbușire, stratul termoizolant al teraselor este compromis, existând numeroase zone inundate, toate gurile de scurgere sunt înfundate. În prezent, Universitatea Tehnică de Construcții București asigură serviciile de proiectare pentru reabilitarea Corpului B3 din Palatul Parlamentului. După această etapă, MFE va scoate la licitație execuția acestor lucrări, pentru transformarea în spațiu de birouri, estimând că lucrările se vor finaliza la sfârșitul anului 2017'', menționa sursa citată.

Se deschid apeluri de proiecte pe POSDRU și POCU; numărul de posturi la MFE, suplimentat

În luna august, Guvernul a adoptat suplimentarea numărului de posturi al Ministerului Fondurilor Europene cu 344, prin preluarea posturilor aferente organismelor intermediare regionale POSDRU și POCU, de la Ministerul Muncii.

Pe 13 septembrie, Ministerul Fondurilor Europene a deschis apelurile de proiecte "Școală pentru toți", cu o alocare de 173,2 milioane euro, și "Profesori motivați în școli defavorizate", cu o alocare de 25 milioane euro, din Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Conform MFE, cele două apeluri sprijină strategia națională privind reducerea părăsirii timpurii a școlii și au ca scop diminuarea și prevenirea abandonului școlar și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate.

"Școală pentru toți" este un apel de proiecte care se adresează în primul rând copiilor și elevilor, dar și tinerilor și adulților din programe "A doua șansă". Programul cuprinde măsuri integrate socio-educaționale și vizează în același timp familia, școala și comunitatea. Apelul este deschis tuturor școlilor, dar cele defavorizate au prioritate în evaluare.

"Profesori motivați în școli defavorizate' este dedicat școlilor cu cel mai ridicat grad de defavorizare, care au mulți copii aflați în risc de abandon școlar și nu reușesc să atragă sau să mențină în școală profesorii calificați.

"În România, există școli de top, elevi performanți, inițiative absolut lăudabile de înnoire a școlii. Și totuși de ce suntem în fruntea țărilor europene la abandon școlar? Cum să folosim cel mai bine fondurile europene ca să ameliorăm aceste situații? Ghidurile lansate azi sunt răspunsul nostru la această întrebare. La baza selecției școlilor în situație de risc, care vor beneficia de banii europeni, se află un instrument de ierarhizare a școlilor, dezvoltat împreună cu colegii din Ministerul Educației și din Cancelaria Prim-Ministrului, cărora le mulțumesc', declara ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

În aceeași lună, Ministerul a deschis apelul 'SOLIDAR ? Sprijin pentru consolidarea economiei sociale', cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU), se arăta într-un comunicat de presă al instituției.

De asemenea, la începutul lunii octombrie, Instituția a deschis apeluri de peste 5 milioane euro pentru București-Ilfov și 7 regiuni mai puțin dezvoltate.

"Ministerul Fondurilor Europene a deschis apelurile de proiecte pentru 'Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) ? orașe/municipii cu populație de peste 20.000 locuitori', pentru 7 Regiuni de Dezvoltare (regiuni mai puțin dezvoltate) și Regiunea București-Ilfov. Apelurile sprijină transpunerea în plan local a măsurilor prevăzute de Guvernul României în Pachetul Antisărăcie. Astfel, la nivelul comunităților urbane caracterizate prin nivel scăzut de educație, grad crescut de șomaj, stare precară de sănătate a locuitorilor și condiții proaste de locuire, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității rome, se vor implementa proiecte integrate în contextul mecanismului de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității', informa MFE.

Beneficiarii fondurilor din acest apel de proiecte pot fi autoritățile publice locale în parteneriat cu actori sociali relevanți sau Grupurile de Acțiune Locală (GAL) existente la momentul lansării apelurilor. Pentru Regiunea București-Ilfov alocarea financiară este de 250.000 euro, iar pentru cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate este de peste 4,8 milioane euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 50.000 euro.

La finalul lunii octombrie Cristian Ghinea și-a dat demisia din funcția de ministru pentru a se alătura partidului USR și a candida din partea acestuia la parlamentare. Conform raportului de activitate al acestuia, rata absorbției fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020. Dragoș Cristian Dinu a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Fondurilor Europene

Dragoș Cristian Dinu, preia conducerea ministerului; desemnarea Autorităților de Management pe fonduri europene și ridicarea și închiderea condiționalităților ex-ante aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020, principalele obiective ale sale

Dragoș Cristian Dinu a preluat conducerea ministerului, după demisia lui Cristian Ghinea. Acesta ocupase anterior funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, începând cu luna mai 2016.

Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, desemnarea Autorităților de Management pe fonduri europene și ridicarea și închiderea condiționalităților ex-ante aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020 reprezentau principalele obiective ale acestuia.

"Obiectivul meu principal la conducerea MFE este să duc la bun sfârșit mandatul asumat în domeniul fondurilor europene de Guvernul condus de Dacian Cioloș în momentul investirii sale. Ne aflăm într-o perioadă esențială pentru viitorul fondurilor europene în România, lansarea apelurilor în cadrul programelor operaționale 2014 — 2020 și demararea implementării proiectelor selectate. În același timp, lucrăm intens la închiderea programelor operaționale 2007-2013. Am avantajul că am făcut parte din echipa care în ultimele luni a depus eforturi susținute pentru deblocarea unor programe și pentru lansarea a numeroase ghiduri. Vom continua toate aceste eforturi", spunea Dragoș Cristian Dinu.

El preciza că are ca obiective finalizarea procesului de desemnare a autorităților de management, ridicarea și închiderea condiționalităților ex-ante aferente Acordului de Parteneriat 2014-2020, creșterea gradului de accesibilitate a programelor finanțate din fonduri europene pentru beneficiarii acestora, publici și privați prin dezvoltarea /reformarea structurilor regionale ale ministerului, elaborarea de ghiduri ale solicitantului cât mai clare etc.

"Voi promova utilizarea adițională a bugetului național și a fondurilor europene pentru atingerea obiectivelor de politici publice. Lucrurile deja au început — de exemplu schemele de mobilitate recent aprobate de Guvern, care vor beneficia, pentru implementare, de susținere directă din POCU", mai spunea ministrul.

Absorbția curentă a fondurilor europene 2007-2013 a crescut în luna noiembrie, comparativ cu octombrie, cu 1,75 puncte procentuale, la 81,73%, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Astfel, absorbția curentă, care reprezintă declarațiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană, a crescut la 15,57 miliarde euro.

În ceea ce privește absorbția efectivă, aceasta a crescut cu 0,54 puncte procentuale, la 14,8 miliarde de euro (78,08%).

Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE), rata de absorbție curentă era de 105,47%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică — 113,42% (include top-up-ul solicitat de CE), pe Programul Operațional Sectorial Mediu — 78,55, pe Programul Operațional Regional — 85,04%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 67,54%, pe Programul Operațional Sectorial Transport — 77,31% iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 98,66%.

Scăderea absorbției fondurilor europene din luna octombrie a fost cauzată de retragerea, de către autoritățile naționale, unei părți din cheltuielile declarate Comisiei Europene (CE) în vederea unor verificări, declara, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Cristian Dinu.

"Scăderea absorbției curente, respectiv valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene (CE) în luna octombrie față de septembrie, a fost cauzată de decizia autorităților române implicate în gestionarea fondurilor pentru Programul Operațional Sectorial Mediu de a retrage o parte din cheltuielile declarate CE. Această acțiune a fost necesară pentru efectuarea unor verificări suplimentare, în vederea asigurării faptului că acestea vor putea fi rambursate de către Comisie. După finalizarea procesului de verificare, cheltuielile au fost incluse în Declarația Finală de Cheltuieli, care va face parte integrantă din pachetul de închidere al programului operațional, pe care statele membre trebuie să îl transmită CE până la data de 31 martie 2017, conform reglementărilor aplicabile cadrului financiar 2007-2013", spunea Dinu.

Potrivit acestuia, rata de absorbție finală nu va fi afectată, nivelul acesteia putând fi calculat numai după acceptarea de către CE a documentelor incluse în pachetul de închidere și efectuarea plății soldului final.

Comitet de coordonare a proiectului "Centrul internațional pentru studii avansate asupra sistemelor fluvii—mări (DANUBIUS — RI)"

În data de 24 noiembrie, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a înființat un comitet de coordonare a proiectului 'Centrul internațional pentru studii avansate asupra sistemelor fluvii—mări (DANUBIUS — RI), prin intermediul unui ordin al ministrului.

"Comitetul constituit are rol decizional privind toate aspectele referitoare la pregătirea, derularea și monitorizarea post-implementare și referitor la strategia de comunicare a proiectului. Comitetul va urmări îndeplinirea planului de acțiune al proiectului, evoluțiile, barierele în implementare și soluțiile pentru depășirea lor. Din acest organism fac parte reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru științe Biologice", informa MFE.

Proiectul proiectului DANUBIUS-RI este o infrastructură pan-europeană care va facilita cercetarea, inovarea și schimbul de cunoaștere asupra sistemelor fluvii — delte — mări. Proiectul este inclus în noua 'Foaie de parcurs' ESFRI (European Strategic Forum for Research Infrastructure), fiind primul proiect pan-european aflat sub coordonarea României.

"În data de 19 octombrie 2016, Guvernul României a aprobat Memorandumul promovat de Ministrul Fondurilor Europene, cu tema: 'Aprobarea de către Guvernul României a acțiunilor de pregătire și de implementare a proiectului'. Obiectivele principale ale DANUBIUS-RI sunt perfecționarea gestiunii sustenabile, inovative și adaptative a zonelor umede, deltelor, lagunelor, ecosistemelor costiere prin cunoașterea în detaliu și în profunzime a proceselor care influențează evoluția ambientală a sistemelor Fluviu-Mare, dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere ca fundament a creșterii economice a regiunilor din cadrul sistemelor Fluviu-Mare, fără a periclita biodiversitatea lor naturală; una din principalele zone de studiu ale proiectului este sistemul Fluviul Dunărea-Delta Dunării-Marea Neagră și creșterea gradului de participare a comunităților locale la gestiunea sustenabilă a regiunilor menționate", menționează sursa citată.

Pe data de 9 decembrie, Ministerul Fondurilor Europene a desemnat autoritatea de management a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (AM POAD), se arată în comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Sursa: Agerpress