Evolutia monedei nationale in contextul actual

Data publicarii: 02-02-2017 | Finante-Banci
Moneda romaneasca a pierdut miercuri peste 1% din valoare pe piata valutara, ajungand la cotatii apropiate de 4,55 lei/euro, nemaiatinse din iunie 2013, analistii punand evolutia pe seama protestelor starnite de aprobarea de catre guvern a Ordonantei de Urgenta de modificare a codurilor penale. In jurul orei 15:00, euro era cotat cu 4,5470 lei, nivel neatins din iunie 2013, si se afla pe o tendinta de depreciere. Comparativ cu nivelul de inchidere de marti, moneda nationala a pierdut miercuri 1% din valoare. Astfel, euro a urcat de la cotatia oficiala de 4,5038 lei de marti la 4,524 lei miercuri. 
"Moneda locala s-a depreciat de la primele tranzactii, afectata de protestele de strada impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de coruptie", arata un raport al Credit Europe Bank, publicat miercuri. Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2072 lei la 4,1935 lei.
Si indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat miercuri pana la 0,85% pe an, nivel maxim din 4 ianuarie, de la 0,82% in sedinta precedenta, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele variabile in lei.
Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,85% pe an, de la nivelul de 0,82% inregistrat in precedenta sedinta. In ultimul an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,9%, la finalul lunii decembrie, pentru ca ulterior sa scada, treptat, pana la 0,8%. Robor la 6 luni a crescut de la 1,02% pe an pana la 1,04%. Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat din ultima perioada.  
Pe intreg parcursul lunii trecute, cursul euro s-a stabilit in jurul pragului de 4,50 lei, care pare a deveni media pe intreg anul, in conditiile actuale.
In ciuda protestelor si incertitudinilor politice, indicele BET a crescut cu 0,13%, desi la debutul sedintei de tranzactionare inregistrase o scadere de peste 0,7%. Majoritatea actiunilor si-au revenit, in ciuda unor scaderi puternice la inceputul sesiunii de tranzactionare. 
Spre exemplu, Nuclearelectrica a reusit sa stearga pierderea de dimineata de peste 2,3% si sa ajunga la o crestere de 1% , in timp ce Banca Transilvania a urcat de la un minus 0,21% la plus 0,85%. BRD SocGen a ramas pe scadere, cu 0,70%, dar a sters o parte din pierderile de dimineata, cand debutase pe minus cu 1,22%.
Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat din ultima perioada. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.  Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca majorarea s-a oprit, o perioada, in jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.