MFP a programat imprumuturi de 5,825 miliarde de lei in iunie, in crestere cu aproape 42% fata de luna mai
Data publicarii: 05-06-2017 | EconomieMinisterul Finantelor Publice (MFP) a planificat imprumuturi de 5,825 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna iunie 2017, in crestere cu aproape 42% fata de luna anterioara, cand suma totala planificata a fost de 4,105 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.
Din totalul împrumuturilor planificate în luna iunie, circa 5,3 miliarde de lei vor fi atrase prin opt licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Sumele vor fi destinate finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice.
Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în luna iunie două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Prima licitație va fi lansată în data 8 iunie 2017, valoarea emisiunii fiind de un miliard de lei, iar cea de-a doua, va avea loc în data de 15 iunie și o valoarea de 800 de milioane de lei.
De asemenea, vor mai fi organizate șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu scadența la 2, 4, 5, 7 și 15 ani, în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.
În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei), care urmează să fie finanțat în proporție de 65% de pe piața internă și 35% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat 2017 denominate în lei scadente în 2017.
Ministerul Finanțelor va avea o abordare flexibilă în realizarea procesului de finanțare în 2017, urmărind păstrarea caracterului predictibil și transparent al ofertei de titluri de stat pentru a reacționa adecvat la potențialele modificări ale tendinței pieței și comportamentul investitorilor.
MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euro-obligațiuni într-un volum de 2,5 — 3 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, ținând cont de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului și din efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de 0,6 miliarde euro.
MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48—50 miliarde lei, cu o structură a maturităților de 30%/70% (termen scurt versus termen mediu și lung), din care 14 — 15 miliarde lei certificate de trezorerie cu discont și 34 — 35 miliarde lei obligațiuni benchmark.
Pentru realizarea obiectivului de consolidare și extinderea a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei și de îmbunătățire a lichidității pieței titlurilor de stat, MFP are în vederea redeschiderea emisiunilor de titluri de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune de circa 2 miliarde de euro, pe fiecare maturitate a acestora.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul