Marea Britanie: Moody's va analiza implicatiile alegerilor, ratingul depinde de nivelul deficitului si de majorarea datoriei publice

Data publicarii: 10-06-2017 | Economie

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service va evalua implicatiile alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi in Marea Britanie si care nu au oferit un invingator clar, afectand negocierile privind Brexitul si viitoarea politica economica a tarii, transmite Reuters.

"Moody's monitorizează procesul formării unui nou Guvern în Regatul Unit și va prezenta la momentul potrivit implicațiile asupra ratingului de credit al țării", a explicat Kathrin Muehlbronner, vicepreședinte Moody's.

"Așa cum am anunțat anterior, viitoarea evoluție a ratingului va fi determinată în mare măsură de doi factori: evoluția negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană și implicațiile asupra perspectivelor de creștere ale economiei țării. În al doilea rând, evoluțiile fiscale, ținând cont de nivelul deficitului și de majorarea datoriei publice", a adăugat Kathrin Muehlbronner.

Moneda britanică s-a depreciat vineri dimineață cu 2%, până la 1,2697 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacționat la 1,2689 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele două luni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 1,8% față de euro, până la 88,18 penny pentru un euro.

Analiștii se tem că turbulențele politice ar putea întârzia sau încurca negocierea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

''Economia britanică și negocierile referitoare la Brexit vor fi afectate, ceea ce va duce în continuare la deprecierea lirei sterline și a piețelor bursiere. Dar PIB-ul Regatului Unit este de doar 2,5% din PIB-ul global și este dificil să vedem implicații semnificative pentru piețele globale de investiții'', a apreciat Shane Oliver, economist șef la AMP.

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană, a declanșat turbulențe pe piețele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul.

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a inițiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani și în urma căruia se vor stabili condițiile ieșirii acestei țări blocul comunitar.

Moody's a atribuit o perspectivă negativă ratingului "Aa1" atribuit Regatului Unit după votul din 23 iunie 2016. În noiembrie 2016, Moody's a subliniat că există riscul unei noi retrogradări dacă Marea Britanie va pierde accesul la piața unică europeană.

O altă agenție de evaluare, Fitch Ratings, a anunțat recent că o eventuală independență a Scoției ar crește riscurile pentru ratingul Marii Britanii pentru că ar duce la o majorarea a raportului dintre datorie și PIB.

Sursa: Agerpress