Eurostat: Inflatia in zona euro a crescut, iar somajul s-a stabilizat
Data publicarii: 01-09-2017 | EconomieRata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna august pana la 1,5%, de la 1,3% in luna iulie, in principal ca urmare a cresterii preturilor la energie, arata o estimare preliminara publicata joi de Oficiul european de statistica (Eurostat), informeaza AFP.
Cifra furnizată de Eurostat este peste estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor în zona euro până la 1,4%. Cu toate acestea, în pofida creșterii din luna august, inflația în zona euro este sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Potrivit Eurostat, în luna august, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 4%, după un avans de 2,2% în luna iulie, urmate de servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,6% și prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,4%.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 1,2%, semn că presiunile inflaționiste sunt ținute sub control.
Separat, Eurostat a anunțat că rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna iulie, la 9,1%, cel mai redus nivel al șomajului înregistrat de zona euro începând din luna februarie 2009. Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiștilor intervievați de furnizorul de informații financiare Factset, care mizau în medie pe o stabilizare a ratei șomajului în zona euro la 9,1%.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata șomajului a rămas stabilă la 7,7% în luna iulie 2017, aceasta fiind cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată în UE din luna decembrie 2008. În rândul statelor membre, cele mai reduse rate ale șomajului în luna iunie 2017 se înregistrau în Cehia (2,9%), Germania (3,7%) și Malta (4,1%). La polul opus, cele mai mari rate ale șomajului au fost observate în Grecia (21,7% în luna mai 2017) și Spania (17,1%). În România, rata șomajului în luna iunie 2017 era de 5,2%, sub media din UE.
Eurostat subliniază că, în comparație cu situația din urmă cu un an, rata șomajului a scăzut în toate statele membre, cu excepția Finlandei unde a rămas stabilă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Croația (de la 13,3% la 10,6%) și Spania (de la 19,6% până la 17,1%). În România, rata șomajului a scăzut de la 5,8% în iulie 2016 până la 5,2% în luna iulie 2017.
În ultimele luni, economia zonei euro înregistrează o creștere susținută, cele mai recente date arătând că încrederea în economie a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu iar șomajul s-a stabilizat. Cu toate acestea, creșterea economică nu a dus la o majorare semnificativă a inflației și salariilor. Evoluția salariilor și inflației este urmărită cu atenție de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei