Bulgaria va produce mai putin de 10.000 de tone de miere in 2017
Data publicarii: 13-09-2017 | EconomieProductia de miere a Bulgariei va scadea sub pragul de 10.000 de tone din acest an, din cauza unei situatii dezastruoase in zona de sud-vest a tarii, a declarat marti presedintele Uniunii apicultorilor bulgari, Mihail Mihailov, informeaza BTA.
Potrivit lui Mihailov, în mod normal, producția anuală de miere a Bulgariei se situează între 6.000 și 12.000 de tone, însă în acest an cel mai probabil va scădea sub pragul de 10.000 de tone. Aceasta după ce, în 2016, Bulgaria a produs o cantitate cuprinsă între 10.000 și 10.500 de tone de miere.
Președintele Uniunii apicultorilor bulgari este de părere că prețul de vânzare cu amănuntul al mierii este unul realist, dar nu și prețul de vânzare angro. Cel mai popular tip de miere polifloră poate fi cumpărat pentru 4 leva kilogramul angro (o leva bulgărească este cotată la 2,3509 lei) și cu 10 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mierea organică este puțin mai scumpă, 5-6 leva pentru un kilogram agro și 12 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mihail Mihailov este de părere că prețul angro al mierii trebuie să fie de cel puțin la 6 leva per kilogram pentru mierea convențională și până la 8 leva per kilogram pentru mierea organică, pentru că aceasta din urmă este supusă la numeroase restricții.
Statisticile oficiale arată că numărul apicultorilor din Bulgaria este de aproximativ 19.000, dar Mihailov a precizat că este vorba de un număr în scădere constantă, apicultura fiind deseori o afacere de familie care este transmisă din tată în fiu. Un număr de 2.000-3.000 de apicultori aplică anual la programul de susținere a fermierilor, o mică parte din cei 19.000 de apicultori, deoarece pot beneficia de programul de susținere apicultorii care sunt înregistrați ca producători agricoli liber profesioniști.
În acest an, apicultorii din Bulgaria au fost excluși de la schema de ajutor de minimis, în valoare de aproximativ șapte milioane de leva, dar beneficiază de un program național de sprijinire în valoare de șapte milioane de leva pe an și aproximativ 20-21 milioane leva pentru o perioadă de trei ani.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări