Irlanda, Cipru, Grecia si Romania, tarile cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE

Data publicarii: 19-09-2017 | Economie
  •  Print
  • Bookmark & Share

Rata anuala a inflatiei a urcat, in august, la 1,5% in zona euro si la 1,7% in Uniunea Europeana (UE), de la 1,3%, respectiv 1,5% in iulie, iar Irlanda, Cipru, Grecia si Romania au inregistrat cele mai reduse rate anuale ale inflatiei din UE, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (4,2%) și Letonia (3,2%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,4%), Cipru (0,5%), Grecia și România (ambele cu 0,6%).

Comparativ cu iulie 2017, inflația anuală a urcat în 20 de state, a scăzut în trei țări (inclusiv România) și a rămas stabilă în cinci state.

În cazul zonei euro, în luna mai, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,16 puncte procentuale), pachetele de vacanță (0,10 puncte procentuale), transportul aerian (0,06 puncte procentuale) și combustibilii pentru încălzire (0,06 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,12 puncte procentuale) și legume (minus 0,05 puncte procentuale).

Sursa: Agerpress