Cartel Alfa solicita Guvernului deblocarea negocierilor colective si renuntarea la transferul contributiilor sociale
Data publicarii: 27-09-2017 | EconomieDeblocarea negocierilor colective si renuntarea la propunerea de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat, reprezinta doua dintre solicitarile adresate Guvernului de catre CNS Cartel Alfa, organizatie care precizeaza, marti, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES, ca actiunile de protest demarate in aceasta saptamana vor continua.
Potrivit organizației sindicale, proiectul comun de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social pe care, împreună cu celelalte confederații sindicale, l-au înaintat Executivului trebuie să garanteze; dreptul de asociere liberă, fără nicio îngrădire sau autorizare prealabilă, eliminarea pragului de 15 membri necesari pentru a înființa un sindicat, scăderea pragului de 50% plus 1 pentru obținerea reprezentativității organizațiilor sindicale, precum și dreptul la grevă.
Totodată, CNS Cartel Alfa susține că majorarea salariilor medii, atât în sectorul bugetar, cât și în mediul privat, "este determinată aproape exclusiv de creșterea salariului minim cu 17%".
"Creșterea salariului mediu din sectorul bugetar este de 30%, în timp ce creșterea salariului mediu din sectorul privat este de doar 14%. Această creștere este determinată aproape exclusiv de creșterea salariului minim cu 17%, în condițiile în care o treime dintre salariații din România sunt remunerați la nivelul salariului minim și numărul lor se îngroașă de la an la an. Există consens asupra faptului că e nevoie să ieșim din capcana modelului economic bazat pe avantajul unei forțe de muncă ieftine, menținute artificial prin piedici legislative în calea negocierii colective la nivel de întreprindere și blocarea negocierii colective la nivel superior", susțin sindicaliștii.
CNS Cartel ALFA solicită, de asemenea, Guvernului renunțarea la propunerile de experimente sociale, precum transferul taxelor sociale exclusiv în sarcina angajatului.
"Propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecințele pozitive, dacă vor exista, va beneficia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii). Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători, iar transferul integral al contribuțiilor către lucrători va debalansa acest echilibru", notează sursa citată.
În viziunea sindicatelor, principalele efecte negative suportate de lucrători vor fi: scăderea veniturilor nete din muncă, eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desființarea fondului de șomaj, scăderea sustenabilității sistemului public de pensii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara