Orange finalizeaza prima etapa de implementare a tehnologiilor inteligente in proiectul-pilot smart city de la Alba Iulia 

Data publicarii: 12-10-2017 | Economie

Operatorul telecom Orange anunta, miercuri, ca a finalizat prima etapa derulata in cadrul proiectului-pilot "Smart City Alba Iulia 2018", fiind implementate astfel 14 solutii tehnologice inovative in decurs de numai un an.

Potrivit unui comunicat al companiei, în prezent, în Alba Iulia există peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului. În acest context, orașul Marii Uniri deține rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN, furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

În plus, rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun.

"În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1 TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute", notează compania.

De asemenea, rețeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin șase gateway-uri întregul oraș și conectează 150 de senzori de iluminat și apă. Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicațiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autoritățile locale, localnicii, turiștii, precum și antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a orașului facilitează noi oportunități, precum și o optimizare a resurselor locale.

La capitolul "Guvernare digitală", prin intermediul noilor tehnologii, locuitorii din Alba Iulia pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment, au fost desfășurate nouă sondaje la care au participat peste 4.300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun. 

Cu ajutorul aplicației Civic Alert, cetățenii pot alerta autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, în timp ce prin "City Analytics" primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea, cele mai comune trasee.

"Soluția de clasă digitală a fost instalată în două licee din Alba Iulia: Colegiul Economic 'Dionisie Pop Marțian' și Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanță școlară pentru ultimii trei ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1.500 de elevi. Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicația are 1.200 de utilizatori care au inițiat peste 11.300 de sesiuni. În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, patru echipe de elevi și studenți din Alba Iulia au prezentat soluții pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din București", se menționează în comunicatul Orange România.

Totodată, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, Matilda și Slicenet, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

În Alba Iulia sunt montați, de asemenea, senzori de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi. Soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului.

Pe de altă parte, soluția de management al iluminatului public existentă a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a publicat, în premieră, la sfârșitul anului trecut, Ghidul Smart City, caracterizat de autorități drept un instrument de evaluare a comunităților și o trecere în revistă a celor mai bune practici internaționale în acest domeniu. Documentul a pus, practic, bazele celui mai ambițios proiect de infrastructură IT și nu numai, ce se va concretiza la 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia.

"Alba Iulia Smart City 2018" înseamnă un proiect național prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România. De asemenea, acesta se bazează deja pe dezvoltarea de parteneriate public-private care vor conduce la integrarea de soluții din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional.

În acest context, un studiu realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în colaborare cu specialiștii de la Siemens (una dintre numeroasele companii de top implicate în proiect), arată că valoarea potențială a beneficiilor directe și indirecte, generate de tehnologiile inteligente în Alba Iulia ar putea ajunge la 532 de milioane de euro, în următoarele trei decenii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: