Schimbare in fruntea clasamentului celor mai bogati oameni din China

Data publicarii: 12-10-2017 | Economie

Wang Jianlin, proprietarul conglomeratului Wanda, a pierdut titlul de cel mai bogat om din China in favoarea lui Xu Jiayin, proprietarul dezvoltatorului imobiliar China Evergrande Group, potrivit clasamentului publicat joi de publicatia Hurun Report, care arata o noua crestere a numarului de miliardari in cea de-a doua economie a lumii, informeaza AFP.

Xu Jiayin est cel mai bogat om din China, cu o avere de 43 de miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 30 de miliarde de dolari comparativ cu ediția de anul trecut, după ce acțiunile dezvoltatorului imobiliar Evergrande Group au crescut cu peste 450% în acest an. În schimb, Wang Jianlin a căzut până pe locul cinci, după ce averea sa a scăzut cu 28% în cursul ultimului an, până la 23 de miliarde de dolari, potrivit Hurun Report.

Pe poziția secundă în ediția din acest an a clasamentului celor mai bogați oameni din China se situează Pony Ma Huateng, fondatorul gigantului din domeniul internetului Tencent, operatorul popularului serviciu de mesagerie WeChat, cu o avere de 37 miliarde de dolari, în creștere cu 52% comparativ cu precedenta ediție. Urmează în ordine, Jack Ma, fondatorul grupului de comerț electronic Alibaba, cu o avere de 30 de miliarde de dolari și Yang Huiyan, cel mai mare acționar al dezvoltatorului imobiliar Country Garden, a cărui avere s-a triplat până la 24 miliarde de dolari.

În total, China are în prezent 647 de miliardari în dolari, cu 53 mai mulți decât anul trecut, potrivit Hurun Report. În plus, 2.130 de chinezi au o avere de cel puțin 300 de milioane de dolari, un număr care s-a dublat în cinci ani, iar avuția lor combinată a ajuns la 2.600 miliarde de dolari, adică echivalentul Produsului Intern Brut al Marii Britanii, a cincea economie mondială. Aproximativ 10% din din chinezii care posedă o avere de cel puțin 300 milioane de dolari sunt membrii ai adunărilor parlamentare ale regimului și trei sunt delegați la cel de al XIX Congres al Partidului Comunist care va începe săptămâna următoare.

Sursa: Agerpress