Radu (PAID): Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei nu prea este functionala

Data publicarii: 18-10-2017 | Economie

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei nu prea este functionala, iar scopul acesteia trebuie definit, impreuna cu responsabilii si responsabilitatile fiecaruia, a declarat miercuri Nicoleta Radu, director general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in cadrul Forumului International de Riscuri Catastrofale.

"Noi, în momentul de față, trebuie să recunoaștem că avem o lege care nu prea este funcțională. Plecăm de la premisa că avem nevoie de această lege. Eu cred că ar trebui să definim care este scopul legii, care sunt responsabilii și care sunt responsabilitățile fiecăruia. În momentul de față legea cuprinde anumite responsabilități pentru PAID dar instrumentele sunt în altă parte. Trebuie să definim responsabilii și responsabilitățile, să avem și pârghiile prin care pot fi duse la îndeplinire", a spus Radu.

Ea a precizat că PAID a încercat să își întărească puterea financiară având în vedere că s-a plecat dintr-un punct în care nu îi dădea nimeni nicio șansă și a ajuns acum o companie stabilă.

"Vrem să menținem în continuare această stabilitate. Am încercat, în permanență, să comunicăm către populație și părțile interesate ceea ce am considerat că nu este foarte bine cunoscut. Vom începe de astăzi o campanie TV la care am lucrat în ultima lună. (...) PAID este responsabil pentru instrumentarea dosarelor de daună dar nu instrumentează PAID dosarele. Nu avem nicio pârgie prin care să verificăm modul în care se instrumentează dosarele de daună. PAID este responsabil pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare, dar nu avem nicio pârghie ca să se întâmple acest lucru", a mai arătat oficialul PAID.

În cadrul aceluiași eveniment, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că obiectivul legii privind asigurarea obligatorie a locuinței nu a fost atins, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.

"O asigurare care este obligatorie trebuie să fie și necesară. Dacă ne referim la asigurarea de locuințe PAD, în continuare este percepută greșit. Nu cred că acest grad de încredere în asigurare foarte scăzut, dar relativ constant în ultimii ani, nu are niciun fel de legătură cu companiile de asigurare, respectiv cu acționarii PAID, respectiv Consiliul de administrație al PAID care, cel puțin așa percep eu, nu cred că a depus toate eforturile necesare pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare", a spus Constantinescu.

Sursa: Agerpress