Chiritoiu: Intentionam amendarea legii Concurentei, pentru a crea cadrul legal sa putem solicita date pentru comparatorul de preturi la carburanti

Data publicarii: 19-10-2017 | Economie

Consiliul Concurentei intentioneaza amendarea corespunzatoare a legii concurentei, astfel incat sa se creeze cadrul legal in baza caruia sa poata fi solicitate date si informatii companiilor active pe piata pentru comparatorul de preturi pentru carburanti, potrivit presedintelui institutiei, Bogdan Chiritoiu.

"Pentru realizarea acestei aplicații trebuie creată o bază de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate. Ca urmare, intenționăm amendarea corespunzătoare a legii concurenței, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să putem solicita date și informații companiilor active pe piață, ceea ce va permite și monitorizarea activă a prețurilor practicate de companiile petroliere", a afirmat Bogdan Chirițoiu într-un comunicat remis AGERPRES.

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind crearea unui sistem de monitorizare a prețurilor pentru carburanți, platformă ce va conduce la transparentizarea pieței pentru consumatori, astfel încât aceștia să poată alege carburanții auto cu cel mai bun raport preț-calitate.

"Creșterea transparenței pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurență pe piața comercializării cu amănuntul de carburanți auto, cu implicații benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc", se menționează în comunicat.

Urmând exemplul Autorității de Concurență din Germania, Consiliul Concurenței va pemite accesul la baza de date, în anumite condiții, și a altor dezvoltatori de aplicații similare, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziție mai multe platforme care vor oferi facilități diferite.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație sectorială pe piața comercializării de carburanți auto, având în vedere rigiditatea observată a prețurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanților în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluția comparativă a prețurilor practicate în România și a mediei prețurilor la nivel european, dar și din felul în care au evoluat prețurile interne raportat la  modificările cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

În cadrul acestei investigații, se analizează o gamă largă de date și informații de la companiile care acționează pe această piață inclusiv evoluția prețurilor cu amănuntul la carburanți. Ca urmare, companiile trebuie să transmită Autorității date și informații referitoare la factorii care influențează nivelul prețurilor cu amănuntul pentru carburanții auto (benzină și motorină) comercializați în România, dar și cu privire la alte aspecte, cum ar fi stocurile minime.

"Reamintim că Autoritatea de Concurență a instrumentat și a sancționat două cazuri de înțelegeri de tip cartel pe piața carburanților (6 companii petroliere au fost sancționate cu peste 200 milioane euro, Consiliul Concurenței câștigând procesele cu acestea; 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanți au fost amendate cu aproximativ 3,7 milioane euro). De asemenea, Consiliul Concurenței a elaborat un set de recomandări pentru stimularea concurenței pe piața carburanților, principalii beneficiari fiind consumatorii finali. În acest context, una din propunerile Consiliului Concurenței era eliminarea barierelor la intrarea pe piața carburanților, respectiv simplificarea procedurilor de înființare a stațiilor de distribuție. În acest fel, ar crește presiunea concurențială asupra companiilor active pe această piață", se mai precizează în comunicat.

Sursa: Agerpress