CDR: Plata defalcata a TVA trebuie sa fie optionala

Data publicarii: Astazi, 19-10-2017 | Economie

Plata defalcata a TVA trebuie sa fie optionala, sa se aplice doar in relatiile dintre persoane juridice si companiile aflate in insolventa si faliment, iar cei care opteaza pentru acest sistem sa primeasca stimulente, similar cu sistemul pe cale sa fie introdus in Polonia, se arata intr-un comunicat de presa al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) remis, miercuri, AGERPRES.

CDR a realizat un studiu în luna septembrie, din care reiese că mai mult de jumătate dintre companii ar avea nevoie de 3 luni pentru a implementa noul sistem.

'Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR. Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de lei pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei anual, iar 80% sunt companii mici. Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea', se arată în document.

Coaliția consideră că alte decizii în privința sistemului de plată a TVA nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcționare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu.

'CDR își exprimă încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autoritățile să identifice cele mai bune soluții pentru combaterea și reducerea evaziunii fiscale din România', menționează sursa citată.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul CExN al PSD, că, în privința Split-TVA, se va ține cont de anumite propuneri ale patronatelor și se va interveni cu amendamente în Parlament, afirmând că măsura ar urma să vizeze, în primul rând, firmele aflate în insolvență și faliment. El a spus că se are în vedere introducerea unui sistem de premiere.

Sursa: Agerpress