Petre Daea: Ministerul Agriculturii cauta alternative la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor de rapita, floarea-soarelui si porumb

Data publicarii: 21-10-2017 | Economie

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cauta alternativa la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semintelor de rapita, floarea soarelui si porumb, iar in acest sens au fost depuse dosare de omologare pentru doua produse, a anuntat ministrul Agriculturii, Petrea Daea, la intalnirea cu comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara.

Potrivit unui comunicat al MADR remis vineri AGERPRES, Petre Daea a prezentat comisarului punctul de vedere al asociațiilor de producători agricoli și de semințe în privința neonicotinoidelor, în condițiile în care aceștia, de la apariția Regulamentului 485/ 2013, ce interzice utilizarea a trei substanțe active din clasa neonicotinoidelor, au adresat MADR solicitări pentru menținerea utilizării tratamentului semințelor de porumb, floarea-soarelui și rapiță pentru asigurarea competitivității agriculturii românești prin acordarea de autorizații temporare pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor pe baza acestor pesticide.

România a solicitat, începând cu anul 2014, derogări pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide în campania de primăvară.

"Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară a căutat soluții alternative pentru folosirea neonicotinoidelor. Astfel, la secretariatul Comisiei Naționale de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor s-au depus două dosare pentru două produse care sunt o alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de rapiță, floarea soarelui și porumb", a afirmat ministrul Petre Daea în acest context.

Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părțile sunt otrăvitoare pentru dăunători. Cercetătorii susțin că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate țările în care au fost introduse insecticidele pe bază de neonicotinoide.

Ministrul român al Agriculturii l-a primit joi, 19 octombrie 2017, la sediul instituției, pe comisarul european Vytenis Andriukaitis, alături de delegația comisarului european participând și oficiali ai Reprezentantei Comisiei Europene în România.

Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat pesta porcină africană, pesta porcină clasică, neonicotinoidele, dublul nivel de calitate al produselor agroalimentare, bunăstarea animalelor.

Șeful MADR a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul acordat în combaterea focarului de pestă porcină africană confirmat la sfârșitul lunii iulie 2017 în România, într-o exploatație de la periferia municipiului Satu Mare.

"Imediat după apariția suspiciunii de pestă porcină africană, autoritățile veterinare județene, împreună cu celelalte autorități teritoriale implicate în controlul bolii, au luat toate măsurile de control necesare pentru stoparea răspândirii virusului, așa cum prevede legislația europeană în vigoare, Directiva Consiliului 2002/ 60/ CE transpusă în legislația națională și a fost pus în aplicare planul național de contingență pentru pestă porcină africană. Comunicări despre confirmarea bolii au fost făcute imediat către Comisia Europeană (CE) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De atunci situația este stabilă, neînregistrându-se alte focare de pestă porcină africană", se precizează în comunicat.

La rândul său, comisarul european a apreciat modul în care România a gestionat această problemă și a pus accentul pe importanța unei comunicări corecte între toate părțile implicate, astfel încât să poată acționa împreună ori de câte ori situația o impune.

În perioada 19-20 octombrie, comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, se află într-o vizită oficială la București.

Sursa: Agerpress