Burcea (ANAT): Vom lansa un fond de sprijin pentru turistii care au cumparat pachete de la Omnia de peste 1.000 de euro

Data publicarii: 22-10-2017 | Economie

Comitetul director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism a stabilit sa lanseze un fond de sprijin pentru turistii care au fost pagubiti cu peste 1.000 de euro in urma achizitionarii de pachete de la compania Omnia Turism, a declarat sambata presedintele ANAT, Alin Burcea.

"Comitetul director al ANAT a stabilit ieri (vineri n.r) să lanseze un fond de solidaritate, un fond de sprijin. Bine, să vedem câte agenții au resurse, pentru că după această problemă foarte mulți sunt decapitalizați. Noi vrem să lansăm acest fond, să strângem bani atât de la membrii ANAT care sunt sănătoși și care nu au probleme financiare și de la oricine dorește să contribuie, ca să putem participa la un sprijin, cât vom putea financiar, pentru turiști, nu pentru agenții, pentru turiști, numai cei care au fost înscriși prin asociație, care au fost păgubiți cu peste 1000 de euro. Am analizat că 1.000 de euro e o sumă mare, dar în același timp este destul de mică, pentru că sunt persoane care au cumpărat de la Omnia pachete de 3.000, 4.000, 5.000 de euro. Vom vedea totalul și în termen de câteva luni, eu propun 5 — 6 luni, pentru că abia atunci se va ști de la executorul judecătoresc, să venim și noi cu niște bani pe care să-i alocăm acestor persoane, pentru că suntem extrem de interesați ca încrederea în agențiile de turism să nu scadă, pentru că e foarte grav. Sunt 2.260 de agenții care își văd de treabă și vine una, sigur, aici este o problemă și de natură psihică și de altă natură, dar vine o agenție să facă o asemenea belea, un asemenea necaz, care ne creează probleme de imagine tuturor. Oamenii și-au văzut de treabă, au plătit sume importante în avans, aceste agenții realmente nu au niciun fel de vină.Trebuie să vedem cât a plătit fiecare. Încercăm să strângem o sumă cât mai mare într-un interval de câteva luni și contribuim și noi, deși nu avem nicio vină, ba chiar o parte dintre noi au fost desființați financiar de această situație. Încercăm să strângem niște bani să ajutăm persoanele fizice, în general sunt de vârsta a treia, care au dat bani în avans", a explicat Burcea.

Acesta a subliniat că Omnia a practicat o reducere mare, timp de un an și jumătate, de circa 40% la sută, în condițiile în care, în general, pe circuite nu prea există early booking.

"Reducerea de 20%, 30%, 40% o dă hotelul. Noi, agențiile, nu facem altceva decât să preluăm reducerea de la hotel și o să o dăm la turiști. În acest caz, la circuite, a fost vorba de cu totul altceva", a spus președintele ANAT.

Alin Burcea a precizat că la acest fond vor contribui agențiile de turism, dar este deschis pentru toți cei care vor să contribuie, fiind un moment bun pentru o bancă "să-și facă imagine".

"Noi ne gândim bineînțeles la noi. Suntem 2.260 agenții în piață, evident cei care au resurse, pentru că mulți au fost afectați acum. Numai că acest fond vrem să fie deschis către toți cei care vor să contribuie. Nu împiedicăm pe nimeni. Dacă e o banca care socotește că este un moment să își facă imagine, de ce nu? Este un rol foarte bun al unei sponsorizări. Să contribuie cu bani. Oricine poate să contribuie cu bani, pentru că în general erau oameni de vârsta a treia care bănuiesc că nu au resursele nelimitate. Vom încerca să strângem cât mai mult. Sigur, nu o să-l facem mâine. Avem contract cu o echipă de PR și de imagine, probabil că într-o săptămână o să îl lansăm. Realmente este o tragedie. Sumele sunt foarte mari, este un caz atipic, adică nu se întâmplă la agenții. Este un caz special, era vorba după părerea mea și de o boală psihică. Numai un om cu probleme realmente psihice poate să facă ce a facut patronul de la Omnia Turism", a mai spus Burcea.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă referitoare la situația Omnia Turism în urma decesului patronului, George Negru, că un număr de 244 de turiști sunt plecați în străinătate cu această agenție, iar o parte dintre ei au decis să își plătească singuri cazarea.

Totodată, ministrul Turismului i-a sfătuit pe toți cetățenii care au cumpărat pachete turistice prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenției au fost blocate de bănci și nu se mai pot fi efectua plăți. În urma controlului efectuat marți la sediul agenției s-a descoperit că Omnia avea o poliță de despăgubire de numai 50.000 dolari și doar 30.000 de euro în conturi.

Potrivit ministrului de resort, paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluție, în condițiile în care agenția a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienți, iar pentru perioada 17 octombrie — 31 decembrie 2017 au mai fost încasați 433.000 de euro de la 202 turiști.

Patronul Omnia Turism, George Negru, a încetat din viață la începutul acestei săptămâni.

Sursa: Agerpress