Bancile mai au putin timp la dispozitie pentru a pregati Brexitul (Daniele Nouy)

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Creditorilor europeni si britanici nu le-a mai ramas mult timp pentru a pregati iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a afirmat presedintele noii agentii de supervizare bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.

''Odată ce Regatul Unit devine ''a treia țară'' pentru UE, băncile care au sediul acolo vor pierde accesul la piața europeană, iar băncile europene vor pierde accesul la piața britanică. Ele vor trebui să acționeze și nu a mai rămas mult timp pentru asta'', a avertizat Daniele Nouy într-un discurs rostit la Londra.

Potrivit surselor citate de Reuters, mai puțin de 10 din cele aproximativ 40 de bănci din Londra care derulează afaceri în Uniunea Europeană au solicitat până acum acordarea unei licențe care să le permită să ofere servicii bancare în blocul comunitar și după Brexit. Alte bănci vor să înființeze divizii care să fie supervizate de autoritățile naționale de supervizare.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-și înființeze mai mult decât ''o cochilie goală'' în blocul comunitar, a avertizat în 12 octombrie Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă și al afacerilor din Londra.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piața unică europeană, și se confruntă cu presiuni din partea autorităților de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienții transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulențe pe piețe.

În prima sa poziție oficială privind potențialele mutări post-Brexit, EBA a precizat: ''Standardele actuale de autorizare nu ar trebui scăzute. Cochiliile goale nu ar trebui autorizate'', reiterând astfel o precondiție similară impusă de Banca Centrală Europeană.

Firmele trebuie să ofere explicații clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce privește nivelul viitoarei entități, susține Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE și de la BCE.

Declarația arată că orașele care vor să găzduiască băncile care vor pleca din Londra — cum ar fi Frankfurt, Paris, Dublin — cer să fie mutate operațiunile importante și nu doar sedii simbolice, ceea ce va majora costurile pentru instituțiile financiare.

Marea Britanie va ieși din UE în luna martie 2019, însă, pentru înființarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni și chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară și modificate acordurile contractuale cu clienții din UE.

Sursa: Agerpress