Misa: Aplicarea split TVA va fi optionala pentru toti agentii economici, mai putin a celor aflati in insolventa

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA va fi optionala pentru toti agentii economici, mai putin cei aflati in insolventa sau care nu isi indeplinesc obligatiile fiscale reprezentand TVA pentru o perioada mai mare de timp, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, la "Ora Guvernului", in Parlament.

"Vrea să vă menționez că având în vedere discuțiile la nivelul grupurilor de lucru din interiorul Ministerului de Finanțe, care sunt cele mai largi grupuri de lucru existente de la înființarea ANAF și a Ministerului de Finanțe, discuțiile avute cu mediul economic, mediul de business, întâlnirile cu sindicatele și patronatele, precum și discuțiile din Comisiile de Dialog Social, se are în vedere aplicarea opțională a split TVA pentru toți agenții economici, mai puțin a celor aflați în procedura de insolvență, conform prevederilor Legii 85/2014, și pentru agenții economici care nu își îndeplinesc obligațiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp", a spus Ionuț Mișa.

De asemenea, acesta a precizat că se lasă posibilitatea de a opta pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA și dincolo de 31 decembrie 2017 pentru agenții economici care nu au aplicat deja.

În context, Mișa a adăugat că a ținut cont de solicitările mediului de afaceri și ale partenerilor sociali.

"S-a ridicat problema Directivei 1164 privind impozitarea profiturilor. Vreau să vă spun că este o prioritate pentru noi și vom transpune directiva în legislația românească într-un termen foarte scurt. De asemenea, acordăm o atenție foarte mare combaterii evaziunii fiscale și în special a marii evaziuni fiscale. Cred că sunt deja arhicunoscute exemple concrete în care s-au stabilit sume suplimentare de ordinul sutelor de milioane de lei", a afirmat șeful de la Finanțe.

Potrivit sursei citate, anul acesta au fost luate o serie de măsuri cu efect benefic asupra mediului de afaceri, printre care modificarea unei condiții ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderilor, stabilirea unei cote de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unu sau mai mulți salariați, neimpozitarea veniturilor din pensii sub 2.000 de lei sau neimpozitarea tranzacțiilor privind transferul proprietății imobiliare din patrimoniul personal cu o valoare mai mică de 450.000 de lei și impozitarea venitului cu cota de 3% pentru valoarea ce depășește această sumă.

Sursa: Agerpress