Misa: Prin aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA se realizeaza aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA va aduce pe picior de egalitate contribuabilii, prin eliminarea concurentei neloiale, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, la "Ora Guvernului", in Parlament.

"Contribuabilii care în prezent își achită sumele datorate cu titlu de TVA către Bugetul de Stat vor fi astfel avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea celorlalți contribuabili care nu își plătesc obligațiile și datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, fiind astfel într-o poziție avantajoasă față de ceilalți contribuabili care au un comportament fiscal corect. Astfel, ca urmare a aplicării acestui mecanism se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de unii dintre aceștia prin folosirea incorectă a sumelor provenind din TVA", a spus Mișa.

Acesta a menționat că proiectul nu vizează majorări de impozite și taxe, nu stabilește modificarea condițiilor, termenelor și procedurilor referitoare la obligațiile de raportare.

"Prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorat furnizorilor sau prestatorilor, după caz, și TVA de plată către Bugetul de stat", a afirmat Mișa.

Potrivit sursei citate, volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentând TVA înregistrat pentru contribuabili aflați în procedura de insolvență, respectiv 7.239 de contribuabili aflați în insolvență, 1.513 de contribuabili aflați în reorganizare și 20.968 contribuabili aflați în faliment la data de 30 septembrie 2017, suma totalizând 7,1 miliarde de lei. Din această sumă, 5,94 miliarde de lei reprezintă volumul arieratelor TVA aparținând unor contribuabili care nu au active și a căror creanțe înscrise la masa credală sunt pentru 3.779 de contribuabili aflați în insolvență de 1,95 de miliarde de lei, pentru 737 aflați în procedură de reorganizare 0,27 miliarde de lei, iar pentru 12.809 aflați în procedură de faliment — 3,72 miliarde de lei.

Ministrul a precizat că prin recuperarea arieratelor reprezentând TVA aferent contribuabililor în insolvență se au în vedere sumele de 7,1 miliarde de lei, dar și 0,26 miliarde de lei TVA din arieratele incerte aparținând contribuabililor aflați în perioada premergătoare declarării stării de insolvență, rezultând un total de 7,36 miliarde de lei.

Sursa: Agerpress