Badea: Hidroelectrica nu a beneficiat de preturile mari la energie de pe bursa, intrucat a vandut pe piata spot doar 3-4% din productie

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Hidroelectrica nu a beneficiat de preturile mari din aceasta vara de pe piata spot (PZU) a bursei de energie, intrucat a vandut pe aceasta platforma doar 3-4% din productie, iar o mare parte din contracte sunt incheiate pe termen lung, a declarat, luni, Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica, in cadrul unei conferinte pe teme de profil.

"Din punctul de vedere al Hidroelectrica, știu că s-a vorbit foarte mult și s-au făcut multe speculații, dar vreau să vă spun că, din punctul de vedere al prețului mediu pe care Hidroelectrica l-a avut în toate aceste luni de criză, este cu mult sub ceea ce ați văzut pe piețele de energie. Pentru că ne contractăm cu mult timp în urmă. Avem o strategie de contractare care nu ne permite să riscăm pe vârfuri punctuale, cum a fost astă vară sau astă iarnă, astfel încât ceea ce înseamnă prețul în PZU la care toată lumea s-a raportat — și ar trebui să ne uităm și la celelalte piețe, pentru că este greșit a crede că PZU reprezintă prețul real al energiei electrice — veți vedea că lucrurile sunt cu totul altfel. La ora actuală, Hidroelectrica vinde energie și pentru 2019", a afirmat Badea.

El a precizat că și-ar dori ca marii consumatori de energie și furnizorii de ultimă instanță să răspundă la licitațiile pentru energie cu livrare în 2018 și 2019.

"Nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Dacă energia pe care Hidroelectrica o produce și o vinde este cumpărată în avans de un trader, evident că a doua oară noi nu mai putem vinde această energie și cei care au cea mai mare nevoie într-un anumit moment vor fi obligați să se ducă pe alte piețe și vor cumpăra de la acel trader cu un factor de multiplicare care s-a văzut cel puțin în vara asta pe PZU", a arătat șeful Hidroelectrica.

Badea a adăugat că Hidroelectrica a vândut pe PZU doar 3-4% din producție lunar în această perioadă.

"Piața ne spune în acest moment că este nevoie de noi capacități de producție. Este evident că, din punct de vedere meteorologic, dacă anumiți factori se întâmplă deodată și am avut astfel de situații, hidraulicitate scăzută, probabil probleme la un grup, dacă nu bate nici vântul și sunt și temperaturi extreme, avem probleme tehnice. Nu pentru că nu am avea capacități, cel puțin teoretic pe hârtie, ci pentru că nu poți să le utilizezi pe toate în același timp. Fiecare are nevoie de câte o resursă", a completat oficialul Hidroelectrica.

El a adugat că "Hidroelectrica degeaba are această putere instalată, dacă nu este apă. În cazul eolienelor, dacă nu bate vântul, ne uităm la ele și tot așa".

Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, ministrul de resort, Toma Petcu, a afirmat că Hidroelectrica va fi listată la bursă, probabil, anul viitor.

Sursa: Agerpress