UPDATE Ministrul Energiei Cea mai mare companie energetica din Israel va retehnologiza CET Mintia

Data publicarii: 24-10-2017 | Economie

Statul roman este in discutii avansate cu cea mai mare companie de energie din Israel, respectiv Israel Electrica Corporation, pentru retehnologizarea si conversia pe gaze a unor grupuri de producere a energiei de la termocentrala Mintia, proiectul fiind estimat la un miliard de euro, a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la o conferinta de profil.

"Suntem pe cale să pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar și conversia unor grupuri pe gaz, împreună cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discuții avansate cu această companie, cea mai mare companie de energie din Israel", a spus Petcu.

Ulterior, el a precizat jurnaliștilor că este vorba de un proiect în valoare de un miliard de euro.

"În primăvară am fost contactați de o companie Israel Electric, este a statului israelian, de producție, transport și furnizare a energiei electrice, are 80% din piața din Israel. Au interesul să dezvolte în parteneriat cu noi la centrala de la Mintia o producție mixtă cărbune și gaz. Au făcut o analiză timp de șase luni asupra oportunității și posibilității și realizare a acestei investiții", a spus Petcu.

El a adăugat că, în urmă cu trei săptămâni, boardul acestei companii a luat decizia și a transmis o scrisoare de angajament că au interesul să vină să investească împreună cu statul român în acest proiect.

"Suntem în faza în care realizăm un memorandum care va fi aprobat în Guvern. Este un proiect care ne interesează pentru că România este puțin dezechilibrată pe zona de producție, 80% din producție o avem în sud, iar în zona de nord foarte puțină. Estimarea este de un miliard de euro, dar cifre concrete vom avea la finalul studiului. Patru grupuri a câte 100 de MW", a mai spus Petcu.

Termocentralele Mintia și Paroșeni, care funcționează pe huilă, fac parte din Complexul Energetic Hunedoara.

Totodată, în acest an va fi finalizată o instalație de desulfurare și șlam dens pentru grupul 4 de la Paroșeni, în valoare de 65,4 milioane de lei.

"Prin această investiție, grupul 4 de la Paroșeni devine primul grup din România conform cu noile valori-limită admise de Uniunea Europeană", a continuat ministrul.

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara își va reduce în acest an pierderile cu 80%, ajungând la un minus de 169 de milioane de lei, după un rezultat negativ de 858 milioane de lei anul trecut.

Reprezentanți ai Guvernului și ai mediului de afaceri participă, în perioada 23 — 24 octombrie, la Palatul Parlamentului, la prima ediție a conferinței "Live Business".

Sursa: Agerpress