Catrina (MCSI): Sustinem masurile care pot crea un mediu digital sigur

Data publicarii: 06-12-2017 | Economie

Autoritatile romane sustin masurile care pot crea un mediu digital sigur, stimuland utilizarea frecventa a noilor aplicatii de cloud computing, care ar facilita intrarea pe piete noi, sustine secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), Maria-Manuela Catrina.

'Susținem măsurile care pot crea un mediu digital sigur stimulând utilizarea frecventă a noilor aplicații cum ar fi cloud computing, lucru care ar facilita intrarea pe piețe noi. În acest sens, trebuie să instituim un mecanism clar și transparent de cooperare între autoritățile europene competente', a spus Catrina, la Reuniunea Consiliului Ministerial Transporturi, Telecomunicații și Energie de la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicațiilor.

Aceasta a participat, luni, la Bruxelles, alături de miniștrii europeni ai Telecomunicațiilor, la ultima reuniune a Consiliului Ministerial Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE), componenta Telecomunicații, din timpul Președinției Estoniei a Consiliului UE.

Conform comunicatului, accesul și transferul datelor fără caracter personal, interoperabilitatea, disponibilitatea datelor în scopuri de control reglementar sunt aspecte extrem de importante pentru garantarea succesului noilor măsuri, discutate în cadrul lucrărilor.

Secretarul de stat din MCSI a evidențiat importanța cooperării cu Consiliul UE și cu celelalte state membre în vederea punerii în aplicare a normelor care să permită tuturor cetățenilor și companiilor europene să beneficieze mai ușor de accesul la bunurile și serviciile online pe teritoriul întregii Europe fără discriminări nejustificate, în special din motive geografice.

MCSI precizează că, pentru a asigura succesul noilor măsuri, este important ca autoritățile competente să își poată exercita dreptul de acces la date, indiferent unde sunt stocate sau prelucrate în Uniunea Europeană.

Pe lângă libera circulație a datelor, Consiliul de Miniștri a purtat discuții cu privire la conectivitatea rețelei 5G și noul Cod European al Telecomunicațiilor.

Sursa: Agerpress