Numarul restantierilor la banci si IFN-uri a scazut la 666.381, in noiembrie

Data publicarii: 11-01-2018 | Economie
  •  Print
  • Bookmark & Share

Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a scazut cu 0,39% în noiembrie, comparativ cu luna precedenta, ajungând la 666.381, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a României (BNR).

Aceste persoane aveau restante în valoare de peste 7,69 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei si euro, respectiv 3,07 miliarde în lei si echivalentul a 3,17 miliarde lei în euro. În functie de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,51 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% în noiembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 p.p. în raport cu luna similara din 2016.

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la începutul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante în acest an.

"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. În acest an exista tinta de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, în schimb, peste media europeana în ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite. Din perspectiva bugetului, România nu ar trebui sa foloseasca bani publici pentru sectorul bancar în acesti ani, începând cu 2009", a spus Voinea.

Sursa: Agerpress