Curtea de Conturi Europeana a constatat deficiente pe programul JASPERS in Romania si alte trei tari europene

Data publicarii: 12-01-2018 | Economie

Curtea de Conturi Europeana (CCE) a constatat deficiente în definirea obiectivelor principale ale programului JASPERS în patru tari, printre care si România, care au antrenat anumite probleme la nivelul activitatilor si care prezentau un risc pentru asigurarea raspunderii de gestiune, se arata într-un comunicat de presa al institutiei remis, joi, AGERPRES.

Auditorii au vizitat Croatia, Malta, Polonia si România, auditul acoperind perioada cuprinsa între 2006 si sfârsitul anului 2016.

"S-a constatat ca existau deficiente în definirea obiectivelor principale ale JASPERS si a rolurilor si responsabilitatilor acestuia, care au antrenat anumite probleme la nivelul activitatilor si care prezentau un risc pentru asigurarea raspunderii de gestiune. La începutul perioadei 2014-2020, JASPERS a început sa ofere sprijin si pentru proiecte majore aflate în întârziere, care au trebuit sa fie reportate din perioada anterioara de programare, si a încurajat statele membre sa utilizeze pe scara mai larga asistenta sa gratuita în cursul implementarii proiectelor, chiar daca niciuna dintre aceste posibilitati de utilizare nu constituia o prioritate. Curtea a identificat deficiente semnificative în ceea ce priveste structurarea noii functii de analiza independenta a calitatii (IQR) pentru perioada de programare 2014 - 2020", mentioneaza sursa citata.

În opinia Curtii, faptul ca aceeasi persoana valida, atât analizele IQR, cât si activitatea de consultanta, a afectat independenta analizelor de calitate realizate de JASPERS. A fost observat, de asemenea, un risc ridicat de lipsa de impartialitate în relatia cu functia consultativa a JASPERS.

"Asistenta acordata de JASPERS a fost destul de cuprinzatoare, a contribuit la aprobarea mai rapida a proiectelor si, în general, a avut un impact asupra calitatii proiectelor majore auditate. Auditorii au constatat însa ca JASPERS a avut un impact limitat sau nu a avut niciun impact asupra sferei, a rezultatelor sau a calendarului planificat de implementare a acestor proiecte. În perioada 2007 - 2013, Comisia a avut nevoie de mai putin timp pentru a aproba proiecte majore daca acestea beneficiasera de asistenta prin JASPERS. Cu toate acestea, s-a constatat ca, în general, JASPERS nu a putut avea un impact asupra absorbtiei fondurilor UE. Aceasta situatie se explica în primul rând prin întârzierile de implementare survenite la nivel de proiect', informeaza Curtea de Conturi Europeana.

De asemenea, s-a constatat ca, de-a lungul timpului, JASPERS a pus un accent din ce în ce mai puternic pe consolidarea capacitatii administrative a statelor membre. Impactul sau asupra capacitatii administrative nu a dus însa la niveluri mai ridicate de independenta fata de asistenta oferita. Autoritatile nationale si beneficiarii proiectelor au declarat ca JASPERS avusese un impact pozitiv asupra capacitatii lor administrative, dar auditorii nu au identificat dovezi care sa confirme daca aceasta îmbunatatire se materializase într-adevar.

'JASPERS nu si-a directionat suficient asistenta, lucru care a condus la un numar ridicat de interventii anulate si suspendate. Conceputa pentru perioada 2007 - 2013 si prelungita ulterior, initiativa JASPERS nu dispune de obiective masurabile clare care sa indice daca scopul sau a fost atins', a declarat Oskar Herics, membru al Curtii de Conturi Europene.

Potrivit comunicatului, sprijinul regional JASPERS acordat de Comisie si de Banca Europeana de Investitii (BVB) trebuie sa fie mai bine directionat.

'Curtea considera ca initiativa de 'asistenta comuna în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene' (JASPERS - Joint Assistance to Support Projects in European Regions) a facut posibila aprobarea mai rapida a proiectelor, dar nu a putut avea un impact asupra absorbtiei fondurilor UE. În opinia Curtii, sprijinul acordat prin JASPERS ar trebui sa fie mai bine directionat. Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii au creat initiativa JASPERS cu scopul de a furniza statelor membre care au aderat la UE dupa 2004 o consultanta gratuita si independenta în vederea pregatirii unor propuneri de înalta calitate pentru proiecte regionale de investitii de mare anvergura', informeaza Curtea de Conturi Europeana.

JASPERS este finantat în comun de Banca Europeana de Investitii (BEI), de Comisia Europeana (din bugetul UE) si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Sursa: Agerpress