Salaj: Culturile agricole de toamna, neafectate de modificarile climatice

Data publicarii: 12-01-2018 | Economie

Culturile agricole însamântate în toamna anului trecut, pe raza judetului Salaj, nu sunt afectate pâna în prezent de vremea neobisnuit de calda pentru aceasta perioada, potrivit directorului Directiei Agricole, Valentin Duca.

Acesta a precizat joi, pentru AGERPRES, ca în judetul Salaj au fost cultivate, în toamna, peste 12.000 de hectare, cele mai mari suprafete fiind însamântate cu grâu.

"Pentru culturile însamântate în toamna nu sunt probleme, chiar daca se înregistreaza temperaturi ridicate. Avem 12.467 de hectare însamântate în toamna din care cu grâu, 10.672, cu orz - 831 de hectare, rapita - 826 de hectare si orzoaica, 138. Culturile arata bine. Am fost si în teren si am vazut asta, am discutat si cu societatile care au suprafete mai mari cultivate. La pomi si vie înca nu e problema, nu au pornit în vegetatie", a precizat Duca.

Directorul Directiei Agricole Salaj a adaugat ca ar putea aparea probleme doar în cazul în care temperaturile ar scadea la valori negative pentru o perioada mai lunga de timp, cea mai sensibila cultura fiind rapita.

"Problema e ce se va întâmpla în perioada urmatoare. Depinde cât va coborî temperatura în termometru si pe ce perioada se vor întinde temperaturile joase. Dintre toate culturile, cea mai sensibila e rapita. La temperaturi de minus 20 de grade Celsius, pe o perioada mai îndelungata, pot sa apara pierderi. Deocamdata culturile de rapita arata destul de bine si sunt pregatite pentru a rezista, dar depinde cât de frig va fi", a mai spus reprezentantul Directiei Agricole.

Sursa: Agerpress