Salariul mediu brut a urcat la 3.430 de lei in noiembrie 2017,iar castigul mediu net la 2.464 lei

Data publicarii: 12-01-2018 | Economie

Câstigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 3,1% în noiembrie 2017, fata de luna anterioara, pâna la 3.430 lei, în timp ce valoarea neta s-a situat la 2.464 de lei, în urcare cu 3% (72 lei), arata datele Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.

Conform statisticii, valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activitati de servicii în tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.157 de lei, iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie 2016, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,9%.

În raport cu evolutia preturilor de consum, indicele câstigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

În luna noiembrie 2017, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna octombrie 2017. Cresterile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu câstiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat dupa cum urmeaza: 14% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv 10,2% în tiparirea si reproducerea pe suporturi a înregistrarilor; între 7% si 10% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport; între 5% si 6% în fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea în luna octombrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile câstigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori încasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu câstiguri salariale mici din unele activitati economice.

Astfel, cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat dupa cum urmeaza: 3,6% în industria metalurgica; între 1,0% si 2,5% activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

În sectorul bugetar s-au înregistrat cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta în învatamânt (+3,0%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administratia publica (+2,7%), respectiv în sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

Potrivit datelor INS, în cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: