Etichetele produselor vegetale congelate ar putea contine recomandarea prepararii termice inainte de consum

Data publicarii: 12-07-2018 | Economie
Etichetele produselor de origine vegetala congelate ar putea contine, in viitor, recomandarea ca aceste produse sa fie preparate termic inaintea consumului, propunerea venind in teleconferinta organizata miercuri de Comisia Europeana pe tema produselor congelate Greenyard. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri AGERPRES, in scurt timp, Comisia Europeana urmeaza sa transmita o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandari pentru fi difuzate catre consumatorii din toate statele membre. "In urma discutiilor, s-a propus ca pentru viitor sa se mentioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea sa fie preparate termic, inainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termica - fierbere)", precizeaza ANSVSA. Teleconferinta a fost organizata de Comisia Europeana, prin DG SANTE, cu toate statele membre, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) si, posibil, in alte produse de origine vegetala congelate ale acestei firme. S-a reiterat necesitatea ca autoritatile competente din statele membre sa continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria. "ANSVSA monitorizeaza in continuare procedurile de retragere si rechemare ale firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele congelate, incluse pe lista de distributie comunicata", mentioneaza comunicatul citat. Anterior, miercuri dimineata, Autoritatea Sanitara Veterinara a a anuntat ca rezultatele de laborator au infirmat prezenta Listeriei monocytogenes in probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare. Este vorba despre fasole verde taiata, broccoli, ardei gras fasii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distributie a produselor congelate pentru care s-a initiat retragerea preventiva de la comercializare din statele membre. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost notificata oficial vineri seara cu privire la includerea Romaniei pe lista de distributie a produselor congelate apartinand companiei "Greenyard" din Ungaria, pentru care s-a initiat deja retragerea preventiva in toate statele membre. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a anuntat zilele trecute ca porumbul congelat si posibil si alte legume congelate sunt sursa probabila a contaminarii cu bacteria Listeria Monocytogenes care afecteaza Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie. Pana in data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv noua decese, informeaza EFSA. Aceleasi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate in legumele congelate produse de aceeasi companie din Ungaria in 2016, 2017 si 2018, ceea ce sugereaza ca tulpinile au persistat in fabrica de procesare in pofida procedurilor de curatare si dezinfectie efectuate. Informatiile disponibile confirma contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totusi, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a identifica punctele exacte ale contaminarii la fabrica din Ungaria, precizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. In 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranta alimentara din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate si a produselor congelate mixte produse de fabrica afectata in perioada august 2016 - iunie 2018, solicitand retragerea lor imediata si aducerea produselor in fabrica, pentru a se reduce riscul infectarii. Totusi, este posibil sa apara noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubatie a liseriozei (de pana la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infectiei, consumatorii trebuie sa gateasca complet legumele congelate, chiar daca acestea sunt consumate in mod obisnuit fara a fi gatite (de exemplu in salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplica in special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioza, cum ar fi varstnicii, femeile insarcinate, nou-nascutii si adultii care au un sistem imunitar slabit, avertizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro:

Banknews.ro foloseşte fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

AM ÎNTELES

Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Politica de Confidențialitate | Politica de Cookie

?>