Dragos Petrescu (HORA): Bacsisul, sa fie dat voluntar si sa apara pe nota de plata pentru impozitare

Data publicarii: 06-12-2018 | Economie
Bacsisul trebuie reglementat prin lege, sa fie dat voluntar in semn de apreciere pentru serviciile primite, dar sa fie fiscalizat prin aparitia lui pe nota de plata, a apreciat, miercuri, presedintele Asociatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania - HORA, Dragos Petrescu, intr-o conferinta de specialitate. "Acest tips nu este reglementat in prezent, in Romania. Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonanta de urgenta, din 2015, cand s-a incercat reglementarea acestuia atat in industria ospitalitatii, cat si in a taximetriei. La nivel european, exista tari care au reglementat tipsul, cum se gestioneaza administrativ si fiscal Germania, Italia, Cehia, dar exista si tari in care nu exista reglementari. Propunerea noastra este ca in Romania sa fie evidentiat pe bonul fiscal, cu o linie separata, astfel incat sa fie extras din zona de TVA si impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, asa cum este prevazuta in zona jocurilor de noroc", a precizat Dragos Petrescu. Acesta spune ca o lege in acest sens ar duce la transparentizarea acestor venituri, care reprezinta o suma "importanta", undeva intre 5% si 20% din cifra de afaceri a operatorilor la nivel european. "In mod evident, ar fi un beneficiu pentru angajati, pentru stat, dar si pentru operatori care ar putea sa administreze eficient si transparent problema tips-ului. Cred ca propunerea noastra va fi privita pozitiv de MFP si reglementata ca atare", a spus presedintele HORA. Concret, clientii care vor sa lase un bacsis si platesc cu cardul, comunica ospatarului suma pe care vor sa o dea, iar pe factura achitata la POS aceasta va aparea distinct. Pentru cei care platesc cash, suma se va regasi in acelasi fel pe factura. Petrescu apreciaza ca in industria ospitalitatii circa 48% din plati sunt facute cu cardul. Presedintele HORA crede ca reglementarea bacsisului va atrage mai multi tineri ca lucratori in industria ospitalitatii, inclusiv din diaspora. In prezent, deficitul de forta de munca in industrie este estimat la 100.000 de lucratori, in conditiile in care, in 2018, numarul celor adusi din afara UE a fost de circa 7.000 de angajati.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro:

Banknews.ro foloseşte fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

AM ÎNTELES

Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Politica de Confidențialitate | Politica de Cookie