Crestere cu 3% a pietei berii din Romania, in 2018; salt de 30% pe segmentul berii fara alcool (Berarii Romaniei)

Data publicarii: 09-04-2019 | Economie
Piata berii din Romania a crescut cu 3% in 2018, comparativ cu anul precedent, ajungand la un volum de 16,6 milioane hectolitri, iar segmentul berilor fara alcool a inregistrat un salt de 30%, conform datelor prezentate, marti, intr-o conferinta de presa, de catre reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei. Pe parcursul anului anterior, consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 de litri, in timp ce, in functie de tipul de ambalaj preferat, consumatorii au ales cu preponderenta berea la PET (45,57% din total), urmat de ambalajul de sticla - cu 28,45% din total, doza de aluminiu (20,58%) si butoi (3,41%). In acest context, datele Asociatiei arata ca sticla si-a continuat trendul ascendent si in 2018, ponderea sa crescand in total cu 3,65 puncte procentuale, in ultimii patru ani. Totodata, berea ambalata la doza a crescut, anul trecut, cu 2,38 puncte procentuale, in timp de ambalajul PET a consemnat o scadere se 3,37 puncte procentuale, iar pe ultimii patru ani, diminuarea a atins 5,83 puncte procentuale. In ceea ce priveste tipul de bere consumat in 2018, cea de tip lager (bere blonda, n.r.) a dominat preferintele romanilor, cu o pondere de 93,61%. In aceeasi ierarhie, mixurile de bere si berile aromatizate au detinut o pondere de 2,27% din total, categoria de specialitati (bere neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc.) si-a adjudecat 2,25% din piata, iar berea fara alcool un procent de 1,87%. La capitolul cresterilor importante raportate pe segmente, mixurile de bere si berile aromatizate au crescut cu 8,23%, in timp ce berea fara alcool a avut un salt de 30%, fata de anul 2017. "Stim ca romanii iubesc berea berea si cunoastem apetitul romanilor pentru inovatie, pentru gusturi noi. Vedem aparitia berilor craft (bere artizanala, n.r.) care reprezinta un suflu nou pentru industrie. Sustinem craft-ul si aparitia noilor producatori de bere. Credem ca berea craft ajuta la intinerirea produsului. Astept inca 15 ani de acum inainte in care sa avem aceeasi colaborare si consistenta din partea autoritatilor", a declarat, in conferinta, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei. La nivel general, piata berii din Romania s-a majorat cu 3%, in cursul anului trecut, pana la un volum de 16,6 milioane de hectolitri. Pe piata nationala de profil, datele prezentate marti releva faptul ca numarul producatorilor de bere a crescut, in 2018, la 56, de la 39 cati erau cu un an in urma. Conform Asociatiei Berarii Romaniei, anul trecut, importurile de bere au crescut cu 0,07 milioane de hectolitri, pana la 0,54 milioane de hectolitri, dar cu toate acestea ponderea productiei locale de bere a ramas la circa 97% din consumul intern. Pe de alta parte, exporturile de bere aproape s-au dublat fata de importuri pastrandu-se insa la un nivel redus, de doar 0,54 milioane de hectolitri. In privinta investitiilor in domeniu, statistica de specialitate arata ca, anul trecut, membrii Berarii Romaniei au alocat 74,5 milioane de euro, in timp ce nivelul cumulat, raportat la ultimii 15 ani, se ridica la valoarea de 1,54 miliarde de euro. Pe parcursul anului 2018, nivelul contributiilor pe care companiile incluse in Asociatia Berarii Romaniei l-a achitat la bugetul statului a ajuns la 255 de milioane de euro. Valoarea inregistrata in ultimii 15 ani a fost de 3,62 miliarde de euro. In sectorul berii din Romania, numarul locurilor de munca directe si indirecte, existente in prezent, este de 85.000. La nivel european, Romania se afla pe locul 8 in privinta productiei de bere si pe locul 7 in ceea ce priveste consumul de bere. Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in urma cu 15 ani si, la ora actuala, are ca membri importanti producatori de bere din Romania - Bergenbier, Heineken Romania, United Romania Breweries Bereprod, Ursus Breweries si Martens, alaturi de microberaria Clinica de Bere. Impreuna, cei cinci producatori furnizeaza peste 80% din cantitatea de bere consumata in Romania. De asemenea, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime, respectiv: Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei. Incepand cu anul 2008, Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte organizatiei Berarii Europei, fondata in anul 1958, la Bruxelles.

Sursa: Agerpress

Folosim cookies pentru functionarea corecta a site-ului, masurarea traficului si functionalitati care ne permit sa iti prezentam un continut particularizat preferintelor tale. Pentru retragerea acordului pentru cookies, te rugam sa consulti Politica de Cookie. De asemenea, te invitam sa parcurgi Politica noastra de Confidentialitate, ce a devenit aplicabila incepand cu luna mai 2018.
DA, ÎNTELEG