Rezultatele BCR în primul trimestru al anului 2019

Data publicarii: 06-05-2019 | Finante-Banci
Odată cu sosirea primăverii, au început să apară și primele rezultate financiare trimestriale făcute publice de companiile importante din economia locală și internațională. Recent, am primit și comunicatul oficial furnizat de reprezentanții BCR care ne comunică câteva cifre extrem de interesante cu privire la situația financiară și operațiunile acestei bănci, una dintre cele mai importante ale României.

Vom începe însă citând-ul pe Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română:

„Credem în economia românească și continuăm să o finanțăm în mod responsabil, pentru că acesta este rolul nostru. Suntem recunoscători clienților care își investesc la rândul lor toată încrederea în noi, pentru că dialogul continuu ne ajută să fim mai buni. Susținem educația financiară pentru toate vîrstele prin Școala de Bani și educația antreprenorială, prin programe dedicate. În pofida faptului ca primul trimestru a fost dominat de preocupări și discuții intense referitoare la noul cadru de operare al sectorului bancar, am continuat să facem ceea ce contează, adică să avem grijă de oamenii și de companiile pentru care existăm", spune Sergiu Manea

Cum se reflectă aceste cuvinte în situația la zi a băncii pe care o conduce?

Iată câteva date interesante, spicuite din comunicatul oficial de presă:

1. Profitul net al BCR a crescut în medie cu 6% față de primul trimestru al anului 2018, până la suma de 267,9 milioane de lei. Scade în schimb rezultatul operațional, mai mic cu 11% față de primul trimestru al anului trecut.
2. Veniturile nete provenite din dobânzi sunt de asemenea în creștere, cu 17,1% față de primele trei luni ale anului 2018, de la 466,6 milioane de lei până la 546,4 milioane de lei. Venitul net din comisioane beneficiază de o creștere mai mică, de 2,4%, de la 171,2 milioane lei la 175,2 milioane lei.
3. Cheltuielile administrative generale sunt în creștere în primul trimestru al anului 2019, ajungând la nivelul de 469,7 milioane lei, cu 18,8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, raportul cost-venituri, per total, a crescut la 58,7%, raportat la nivelul primului trimestru din anul 2018, când acesta era cotat la 51,5%.
4. Începând cu luna februarie a acestui an, rata de solvabilitate în conformitate cu standardele locale se află la nivelul de 20%, iar rata capitalului de Rang 1+2, la nivelul de 19,6%. Din acest punct de vedere, Banca Comercială Română se bucură de una dintre cele mai puternice și mai stabile poziții de capital și de finanțare în rândul băncilor din România.
5. Rata de solvabilitate a BCR rămâne ridicată de asemenea, dovedind capacitatea de a susține creșterea sustenabilă a afacerilor retail și corporate, cu o capacitate de a genera venituri în activitățile de bază, semnificativ mai mare decât cea oferită de alte bănci.
6. Deși au scăzut cu 1,6% până la 54.241,4 milioane lei, depozitele clienților rămân principala sursă de finanțare a BCR.