Tendințe pe piața asigurărilor în anul 2019

Data publicarii: 27-05-2019 | Economie
Potrivit lui Cristian Roșu, vicepreședinte al ASF, sunt câteva tendințe majore pe care trebuie să le urmărim în perioada următoare, cu privire la piața asigurărilor. Mesajul său a fost cuprins într-un discurs susținut în cadrul evenimentului „Insurance Market Trends” din cadrul FIAR (Forumul Internațional de Asigurări și Reasigurări) organizat de către Media Xprimm, din care spicuim următoarele idei relevante:

1. Piața de asigurări auto:
„Dacă vorbim de asigurări, vorbim de auto și evident că și în anul 2019 se poartă RCA”,spune el. Potrivit acestuia, potrivit datelor preliminare disponibile la sfârșitul trimestrului întâi al anului 2019, valoarea PBS de pe piață a crescut cu aproximativ 7% (2,72 miliarde lei) față de perioada similară a anului trecut. Numărul de contracte a crescut la rândul său u cel puțin cinci procente, crescând și rata daunei cu aproximativ 11%.

Nu toate cifrele sunt însă pozitive, Cristian Roșu avertizând asupra unor disfuncționalități apărute între asiguratori și service-urile reparatoare, probleme care conduc la nemulțumiri în rândul consumatorilor.

2. Asigurările mutuale
Promulgată la sfârșitul lunii aprilie, legea Asigurărilor mutuale creează cadrul necesar constituirii societăților de asigurare ce vor dispune de un plus de flexibilitate și transparență față de membrii săi. „Scopul lor principal nu este obținerea de profit, ci acoperirea riscurilor cu costuri minimale față de membrii societăților mutuale” conchide el.

3. Asigurările de locuințe
Pe fondul schimbărilor climaterice, apar noi și noi probleme pe acest segment din cadrul pieței asigurărilor. „Am avut schimbări de opinii, dezbateri, uneori aprinse, cu mulți factori implicați în protecția la dezastre. Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel încât aceste tipuri de asigurări să devină atractive. Atractive, atât la vânzare (asigurători, PAID, brokeri), cât și la cumpărare (proprietari de locuințe)” spune Cristian Roșu.

Acesta spera ca în scurt timp vor apărea modificări legislative care să rezolve probleme de mai sus precum:
- Introducerea riscului de furtună;
- Posibilitatea încheierii poliței PAD de asigurători, intermediari sau PAID;
- Instrumentarea și lichidarea daunelor de asigurători și/sau PAID;
- Emiterea de către asigurători în coasigurare cu PAID a poliței obligatorie și a celei facultative;
- Deschiderea acționariatului PAID către orice persoană fizică și/sau juridică cu ridicarea pragului de deținere de la 15% la 25 %, dar nu mai mult de 30 % din capitalul social;

4. Asigurările de viață și de sănătate
Potrivit datelor preliminare furnizate pentru primul trimestru al anului, asigurările de viață au înregistrat creșteri importante, de 9% față de perioada similară a anului trecut.
Rămâne însă loc de creștere, dacă ținem faptul că piața asigurărilor de acest tip din România reprezintă un procent de doar 21,2% din totalul pieței de asigurări, cu mult sun media europeană de 50%.
Cristian Roșu se așteaptă la creșteri și pe piața asigurărilor de sănătate, tendința de creștere fiind accelerată de ultimele modificări care fac referire la sistemul de co-plată ce îmbină asigurările de stat cu cele private.