CFA preconizează un curs leu-euro de 4,85 lei/euro în următoarele 12 luni

Data publicarii: 04-06-2019 | Economie
Potrivit unui sondaj intern realizat de către Asociația Profesioniștilor din România (CFA), pese 86% dintre participanți preconizează o depreciere substanțială a leului în următoarele 12 luni. Aceștia anticipează un curs mediu de 4,84 lei/euro și un eventual curs maximal de 5,15 lei/euro, mai puțin probabil decât el mediu.

Sondajul nu se oprește însă doar la aceste predicții. De interes sunt și celelalte subiecte dezbătute cu această ocazie precum rata indicelui ROBOR, sau rata inflației.

Peste 65% din respondenți, anticipează o rată a inflației de 4,15% în următorul an, cu un minim de 2,97% și un maxim potențial de 6%. Aceștia anticipează de asemenea o medie ROBOR de 3,77%.

Totodată, potrivit CFA, indicatorul de încredere macroeconomică a crescut în luna aprilie față de luna anterioară cu 11,6 puncte până la valoarea de 46,6 puncte, mai mică totuși decât valoarea indicelui raportată în aceeași lună a anului anterior cu aproximativ 2,9 puncte.

„Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a dobânzilor pentru scadentele pe termen mediu (5 ani),peste 70% dintre participanți anticipând aceasta evoluție, precum și anticipațiile de majorare a primei de risc a României, peste 81% dintre participanți anticipând aceasta evoluție, se declară în comunicatul oficial”.

Asociația profesioniștilor în investiții din România (CFA) este formată în mare parte din deținători ai titlului Charted Financial Analyst (CFA), calificare acordată de către Institutul cu același nume din Statele Unite ale Americii. Peste 152 de societăți fac parte din acest institut, printre care și CFA România, misiunea asociației fiind cea de a promova interesele specialiștilor în investiții și urmărirea păstrării unui standard de integritate ridicat. CFA România are la rândul său peste 230 de membri, profesioniști care lucrează pentru instituții bancare, firme de asigurări, firme de asset management, instituții supranaționale și instituții de intermediere ori de consultanță.