PwC: Controalele de mediu s-au încheiat cu costuri suplimentare pentru majoritatea companiilor

Data publicarii: 23-06-2019 | Economie
Recent, cei de la PwC au făcut publice datele unui nou sondaj la care au participat 50 de companii din România care desfășoară activități în diferite domenii precum industriile de retail și bunuri de larg consum și produse industriale, industria auto, industria farmaceutică, telecomunicații, IT, servicii financiare și petrol și gaze.

Rezultatele acestui sondaj relevă o statistică cel puțin îngrijorătoare: în 69% din cazuri, controalele Administrației Fondului de Mediu la companiile participante la sondaj s-au finalizat cu obligații suplimentare de plată pentru acestea. Probleme apar însă și ca urmare a constantelor modificări de legislație,ultima de acest gen fiind pusă în aplicare anul trecut, cu scopul de a ne alinia la prevederile europene în domeniu.

“Modificările legislative au impact asupra întregului lanț implicat în managementul deșeurilor și, în special, asupra operatorilor economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate și/sau ambalaje de desfacere. Fiind vorba de obligații complexe, cu particularități de la caz la caz în funcție de tipul de activitate, companiile se confruntă cu unele dificultăți în punerea acestora în practică, expunându-se riscului de a suporta sume suplimentare în cazul unor controale. În acest context, companiile pot lua anumite măsuri de prevenție, precum schimbarea procedurilor interne, renegocierea contractelor cu furnizorii de bunuri și prestatorii de servicii din domeniul gestionării ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, întocmirea documentației astfel încât să respecte noile reguli”, declară Daniel Anghel, Partener și Lider al departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România.

Iată și câteva dintre cele mai importante concluzii ale sondajului:
1. 77% dintre respondenți au raportat costuri semnificative generate de valorificarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje în vreme ce 89% raportează un volum ridicat de obligații de raportare, o activitate consumatoare de resurse importante.
2. 74% dintre respondenți datorează contribuția pentru bunuri ambalate pe care le-au introdus pe piața din România.
3. Două categorii de nereguli au fost semnalate la companiile investigate de către Administrația Fondului de mediu. Potrivit studiului, inspectorii de mediu au identificat la 46% dintre respondenți lipsuri în ceea ce privește declararea ambalajelor aferente bunurilor introduse pe piață. 31% dintre respondenți au menționat lipsa trasabilității în cazul îndeplinirii obiectivelor impuse.
4. Sumele suplimentare de plată rezultate în urma controalelor au variat între sume mici de sub 50 de mii de lei pentru 15% dintre participanții la studiu, respectiv sume cuprinse între 100 și 300 de mii de lei pentru 31% dintre aceștia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: