Marsh: Incidentele cibernetice au cauzat daune de 600 miliarde USD la nivel global în 2018

Data publicarii: 29-06-2019 | IT&C
Cel mai recent studiu Marsh realizat în parteneriat cu Mandiant în această săptămână scoate la iveală câteva informații relevante cu privire la costurile produse în perioada 2016 - 2018 de incidentele cibernetice la nivel global. Ne raportăm la o perioadă în care investițiile în măsuri de securitate ale companiilor au crescut cu 10% iar numărul atacurilor cu aproape 30%.

Prin urmare, în pofida tuturor măsurilor de siguranță luate de companii, acestea nu au putut preveni decât într-o mică măsură amploarea amenințărilor de tip cibernetic, strategiile tradiționale de apărare dovedindu-se ineficiente ori mai degrabă insuficiente în lupta cu acest tip de atacuri.

„Atacurile cibernetice sunt inevitabile dar acest lucru nu înseamnă că organizațiile trebuie să aștepte ca sistemele lor să fie compromise și activitatea să le fie afectată. Organizațiile pot diminua (până la anulare) efectele și impactul incidentelor informatice. De fapt, aceasta este esența asigurărilor împotriva riscurilor cibernetice care aduc pentru companii: măsuri de diminuare a riscurilor cibernetice, minimizarea daunelor și recuperarea rapidă post incident” spune Cristian Fugaciu, CEO al Marsh România.

„Am pleca de la o premisă falsă dacă am presupune că organizațiile ar trebui să fie capabile să prevină orice atac cibernetic. Acest lucru este imposibil. Cu toate acestea, organizațiile trebuie să implementeze măsuri împotriva amenințărilor cibernetice proporțional cu evoluția rapidă a acestor riscuri continuă acesta.

Iată și câteva dintre concluziile studiului:
1. Timpul necesar descoperirii unui incident cibernetic a scăzut la nivel global, media raportată fiind de 78 de zile ceea ce înseamnă că un atacator operează într-o rețea compromisă mai puțin de 3 luni înainte de a fi detectat. În urmă cu 2 ani, această perioadă era de 101 zile.
2. Numărul de utilizatori de Internet la nivel global crește exponențial, în ultima perioadă acesta crescând de 10 ori în raport cu creșterea populației lucru care facilitează și o mărire a numărului de atacuri cibernetice. Comparativ cu anul 2016, costurile cauzate de aceste atacuri au crescut cu aproape o treime, cifra vehiculată fiind de aproximativ 600 de miliarde de dolari.
3. Poșta electronică (Email), rămâne ținta principală a acestor atacuri, erorile angajaților fiind principala cauză a problemelor cauzate de aceste amenințări (90%).

În concluzie, angajații companiilor și utilizatorii casnici de Internet trebuie educați cu privire la potențialul atacurilor cibernetice și la potențialele daune create de acestea. Aceștia trebuie conștientizați cu privire la amenințările care pot apare, felul în care se pot apăra dar și măsura impactului acestora asupra companiei sau bugetului familiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: